Seferihisar'da orkinos çiftliğine karşı mücadele sürüyor

İzmir Seferihisar Sıcağık Koyu'ndaki orkinos çiftliğinin, Urla Demircili Koyu'na taşınması için başlatılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci tamamlandı. Halkın karşı çıkması ve eylem yapmasına rağmen ‘ÇED olumlu kararı’ verildi. Turizm merkezli ilçede firma yılda 900 ton kapasiteli orkinos yetiştiricilik tesisini 16 bin metrekarelik alanda kuracak. Karara tepki gösteren Urla Kent Konseyi Çe

Yayınlanma: 28.07.2019 - 16:45
Seferihisar'da orkinos çiftliğine karşı mücadele sürüyor
Abone Ol google-news

İzmir'in 'yavaş şehir' unvanlı ilçesi Seferihisar'ın turistik mahallesi Sığacık'ın açıklarında kurulan orkinos çiftliği için üç kez alınan 'ÇED olumlu' kararına karşı hem belediye, hem de çevreciler ile balıkçılar, verdikleri hukuk mücadelesi sonrası kazandı. Geçen yıl kaldırılması gereken çiftlik çeşitli gerekçelerle kapatılmadı. Firma, 8 kafesi Sığacık'tan Urla Demircili Koyu'nda belirlenen 40 bin metrekarelik alana taşınmak için iki kez ÇED dosyası hazırladı. İzmir Valiliği tarafından proje için verilen 'ÇED gerekli değildir' kararı, açılan davaların ardından iptal edildi. Bölgede orkinos çiftliğini kurmak için farklı yollar deneyen firma, ÇED dosyasını revize ederek tekrar başvuruda bulundu.Bu kez, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından görüşüldükten sonra, projeye 'ÇED olumlu kararı' verildi. Yılda 900 ton kapasiteli orkinos yetiştiricilik tesisi kurmayı planlayan firma, bölgeye 50 metre çapında 16 bin metrekare alanında 8 kafes kuracak.

Urla Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı ve Ege Güney Marmara Çevre Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Ali Yanar’da firmanın evrak üzerinde değişiklik yaparak, ‘ÇED olumlu kararı’ aldığını söyledi. 10 yıldır firma ile mücadele ettiklerini belirten Yanar,” Firma yıllardır orada kalmak için inat ediyor. Davaları kazanmamıza rağmen kafesleri kaldırmadı. Yeniden evrak üzerinde değişiklik yaparak, orkinos çiftliği kurmaya çalışıyor. İzin vermeyeceğiz ve tekrar itiraz edeceğiz.Orkinos çiftliklerinin çevreyi kirlettiğini bilimsel raporlarla kanıtladık. Buna rağmen inat ediyorlar. Vahşi bir hayvan katliamı yapıyorlar. Urlalılar bu katliama karşı mücadele verecek. Buna Urla ve İzmirliler olarak izin vermeyeceğiz. ” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler