Şirince mermer ocağına direnecek

İzmir’in turistlik ilçesi Şirince ve Belevi mahallelerinde mermer ocağı yapılacağı ve ağaçların kesileceği bölge sakinlerinin tepkisine yol açtı. Mahalle muhtarları, çevreciler ve STK’lar, ‘Şirinceye sahip çık’ diyerek imza kampanyası başlattı. İmza kampanyasına CHP’li Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’de destek oldu. Muhtar, çevreci avukatlar ve meclis üyeleri ile toplantı yapan Başkan Sengel, “Hukuki destek vereceklerini ve mermer ocağı faaliyetine izin vermeyeceklerini söyledi. Toplantıda, dava açılması ve seslerini duyurmak için eylem yapma ve dava açma kararı alındı.

Yayınlanma: 02.08.2019 - 11:43
Abone Ol google-news

İl Müdürlüğü’nce Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı. Proje alanları içinde mostralardan (mermerin olma ihtimali tahmin edilen ve yüzeyde gözlenebilen kısımlar) yarma ve sondaj çalışmaları yapılması planlanıyor. Firma 965 hektarlık alanda  60 sondaj açılmasını hedefliyor. İşletme çalışmalarına başlanılması planlanırken, ÇED dosyasına göre, ocak sahasında kesilecek ağaçlarla ilgili Orman Bölge Müdürlüğü’ne başvuruda bulunulacak. Ocak alanı, ocak içi yollar ve nakliye güzergahının meteorolojik şartlara göre düzenli aralıklarla sulanacağı taahhüdünde bulunan firma, bu yöntemle çıkan tozların yakın çevreye, tarım arazileri ile yerleşim alanına olan olumsuz etkilerinin önüne geçmeyi planlıyor.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Zeytin ağaçlarını ve çevreyi koruyan yurttaşlara da Selçuk Belediye Başkanı CHP’li Filiz Ceritoğlu Sengel’de destek verdi. Sengel, muhtarları, STK, CHP, AKP, MHP meclis üyeleri ve çevreci avukatlarla acil toplantı yaptı, Toplantı da  avukat Şehrazat Mercan yurttaşları firmanın faaliyetleri ve çevreye vereceği zararlar hakkında bilgi verdi.

Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’de, tesislerin tarım alanlarına büyük zararlar vereceğini ve turizmi etkileyeceğini anlattı. Çevreyi korumak için elinden gelen mücadeleyi yapacağını dile getiren Başkan Sengel,” Kanun ÇED raporu ve diğer konularda belediyelere yetki vermiyor. Hatta hiç Bir şey dahi sormuyor. Bölge tarım ve turizm bölgesi. Selçuk çok bakir yer. İki kilometre alan yakınında kurulacak işletme ağaçları ve bölgeyi toz içerisinde bırakır. İzin vermemek için her desteğe hazırım. Biz bu tesisi istemiyoruz. Daha önce Gökçealan’da böyle bir girişim oldu ve eylemlerle engelledik. Faaliyete geçmeden acil adım atmamız gerekiyor.” dedi.

AMAÇ SELÇUK’U KORUMAK

Mermer ocağına karşı çıkmanın siyasi bir ayağı olmadığını özellikle belirten Başkan Sengel,” Burada toplanan CHP, AKP ve MHP meclis üyeleri, muhtarların tek amacı çevre duyarlılığı ve Selçuk’u korumak. Şirince’nin geleceğini korumak için buradayız. Doğru adım atmak ve bir arada durmak gerek. Asla izin vermeyeceğiz. Acil eylem planı hazırlayacağız. ” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler