Akbank enerji üretimi için kredi açtı

Akbank, Türkerler Holding'e yenilenebilir enerji üretiminde kullanılmak üzere toplam 101 milyon dolar kredi tahsisi yaptığını açıkladı.

Yayınlanma: 05.07.2010 - 11:29
Abone Ol google-news

Türkerler Holding'e açılan 101 milyon dolarlık kredinin 90 milyon dolarının Pelin Enerji Yatırım Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi'ne 11 milyon dolarının da Egeli Enerji Yatırım Üretim İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi'ne tahsis edildiği bildirildi. Ankara'da imzalanan kredi anlaşmasının imza törenine Enerji Bakanı Taner Yıldız, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker ve Akbank Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli katıldı.

Türkerler Holding'in söz konusu projelerinin toplam yatırım tutarının 146 milyon dolar olarak öngörüldüğü ve kredi dışında kalan 45 milyon dolarlık bölümün de Türkerler Holding öz kaynakları ile karşılanacağı belirtilirken, toplam 12 yıl vadeli olarak kullanılacak kredilerin Ardahan'ın Çıldır ilçesi sınırları içerisindeki Kura Nehri üzerinde yapımına başlanan "Kayabeyi Barajı ve Akıncı Hidroelektrik Santrali Projesi" ile Artvin'in Murgul ilçesi sınırları içerisindeki Murgul Deresi üzerinde yapımına başlanan "Yayla Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali Projesi" finansmanında değerlendirileceği açıklandı.

Kredi anlaşmasına konu olan Kayabeyi Barajı ve Akıncı Hidroelektrik Projesi kapsamında, 77,5 MW gücünde tesis edilecek Hidroelektrik Santrali'nin her yıl ortalama 340,3 GWh, Yayla Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali Projesi kapsamında 5,10 MW gücünde tesis edilecek Hidroelektrik Santrali'nin ise her yıl ortalama 22 GWh elektrik üretmesi planlanıyor. Böylece, söz konusu projelerin tamamlanmasıyla birlikte, iki santralin toplam ulaşacağı üretim kapasitesi yaklaşık 362,3 GWh olacak.

Kredi anlaşmasının değerlendiren Akbank Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli, Türkiye'nin öncelikleri arasında yer alan enerji sektöründe gerçekleştirilen bu yatırıma destek verdikleri için çok mutlu olduklarını belirterek, "Akbank, ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda, enerji sektörü yatırımlarının finansmanına katkıda bulunmak konusunda çalışmalarını kararlılıkla sürdürmektedir. Türkerler Holding'in, Kayabeyi Barajı ve Akıncı Hidroelektrik Santrali Projesi ile Yayla Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali Projesi yatırımlarının finansmanını gerçekleştireceğimiz için çok memnunuz. Kredileri 101 milyon dolar tutarında toplam 12 yıl vadeli olarak tahsis ettik. Enerji sektöründeki yatırımları desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye'nin projeksiyonu çerçevesinde, enerji yatırımları öncelikli konularımızdandır. Ülkemiz ekonomisinin de gelişmesine paralel olarak enerji talebimiz hızla artıyor. 1990-2008 arasındaki 18 yıllık ölçekte ortalama büyüme yüzde 4 olarak gerçekleşti. Hükümet tahminleri, önümüzdeki 10 yıl içinse yıllık yüzde 4 civarında bir artış öngörüyor. Şu an ülkemizdeki mevcut yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam elektrik üretimindeki payı çok düşük seviyede. Hükümet, yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payını 2023'e kadar artırmayı hedefliyor. Yenilenebilir enerji, ana cazibe kaynağı olacak" dedi.

Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker ise, anlaşmayla ilgili şu değerlendirmede bulundu:
"Biz Türkerler olarak enerji sektöründe ve özellikle yenilenebilir ucuz ve yerli kaynaklarımız olan Rüzgar, Hidrolik, Jeotermal ve Güneş Enerjisinden elektrik üretebilme noktasında çalışmalarımızı ısrarlı bir şekilde sürdürüyoruz. Bu kapsamda, geçici kabul çalışmaları devam eden Erenköy Hidrolik Santralimizin yanında inşaatına başladığımız, ki bugün imza törenini yapacağımız anlaşma ile finans çalışmalarını tamamladığımız Kayabeyi Barajı ve Akıncı Hidroelektrik Santrali ile Yayla Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali projelerimiz de dahil olmak üzere, toplam 16 projede 640 MW'lık bir kapasite ile sektörümüze katkıda bulunma çabalarımızı sürdüreceğiz. Başta Sayın Başbakanımız olmak üzere, Enerji Bakanımıza, bütün bu çabalarımızda bizi ve sektörü her konuda destekleyen Hükümetimize, sektörü yakından takip eden, sektörle birlikte nefes alıp veren EPDK Başkan ve üyelerimize, Enerji sektöründe cesaretli adımlar atmamızı sağlayan öncü banka Akbank'a ve projelerimizin hayata geçmesi için gönülden hizmet veren çalışanlarımıza teşekkürlerimi sunuyor; bu önemli projelerin ülkemiz, sektörümüz ve Holdingimiz bakımından hayırlı olmasını diliyorum."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler