Prof. Dr. İnalcık iddiasını yineledi: Osmanlı Yalova'da kuruldu

Ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık, Osmanlı'nın 1302 yılında Yalova'da yapılan Bafeus Savaşı ile devlet statüsünü kazandığı yönündeki iddiasını yineledi.

Yayınlanma: 27.07.2010 - 12:05
Abone Ol google-news

Yalova Belediyesi ve Halil İnalcık Osmanlı Tarihi Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen, ''Osmanlı Tarihi Sempozyumu: 1302-1481'' başladı. İnalcık, Termal Otel'de düzenlenen sempozyumun açılış oturumunda, Osmanlı Devleti'nin 1302 yılında bugün Yalova sınırları içinde yapılan Bafeus Savaşı ile devlet olma statüsünü kazandığı savundu.
Osman Gazi'nin İznik'i kuşatması üzerine, Bizans tekfurunun 2 bin kişilik ordu gönderdiğini belirten İnalcık, şöyle konuştu:

''Bizans'tan İznik'i kurtarmak için yola çıkan ordu, Yalova'ya geldi ve çıkarma yapmaya başladı. Osman Gazi'nin Rum casusları var. Bu hazırlıktan haberdar oldu ve önemli bir ordunun gelmekte olduğunu öğrenince, Selçuk bölgesinden yardım istedi. Dayanamayacaktı gelen kuvvet karşısında. O zaman Selçuklu Devleti'nin uçlarda kuvvet merkezi, uç kuvvetlerini kontrol eden meşhur vezir Fahrettin'in oğullarının yerleşmiş olduğu Karacahisar'dan Osmanlı'ya önemli bir askeri yardım geldi. Bu savaşın kazanılmasıyla beylik olan Osmanlılar ilk defa bir devlet statüsünü kazandı.''
İnalcık, konuyla ilgili dönemin Bizanslı tarihçisi Pachymeres'den edinilen bilgiler olduğunu, Türk tarihinde de Orhan Gazi'nin imamı İshak Fakih'in oğlu Yahşi Fakih tarafından yazılan kitapta aynı bilgilerin yer aldığını belirtti.

Konuşmaların ardından, ''Halil İnalcık Tarih Ödülü'' sahibini buldu.


Ödüle layık görülen Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Akyıldız'a, beratını Halil İnalcık verdi.

Akyıldız'a ayrıca, Vali Yusuf Erbay 10 bin TL'lik ödül, Belediye Başkanı Yakup Koçal ise plaket takdim etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler