Milli mücadelenin tanığı konakta restorasyon

Adana'nın merkez Seyhan ilçesinde Milli Mücadele'de askeri karargah olarak kullanılan, katliamlardan kaçan binlerce Türk'ün saklandığı ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kaldığı tarihi Şeyh Cemil Nardalı Konağı, müze haline dönüştürülmek üzere restore edildi.

Yayınlanma: 20.03.2011 - 09:42
Abone Ol google-news

Asıl adı İsa olan Şeyh Cemil Nardalı tarafından kentin güneyindeki Seyhan ilçesinin Akkapı Mahallesi'ne yaptırılan ve Osmanlı mimarisinin tüm özelliklerini taşıyan 3 katlı cumbalı tarihi konak, Nardalı'nın torunu olan Can Gülez'in 21 yıl önce başlattığı girişimler sonucu yeniden hayat buldu. Adana Valisi İlhan Atış'ın desteğiyle Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 2 Temmuz 2010 tarihinde restorasyonuna başlanılan binanın çevresi tel örgüyle çevrilirken, güvenliği için de bekçi görevlendirildi.

Binanın restoresi için 21 yıl mücadele veren Şeyh Cemil Nardalı'nın torunu Can Gülez, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü'nce bahçesindeki ağaçlarla birlikte 1993 yılında koruma altına alınan konağın mülkiyetini restore edilebilmesi için belediyeye devrettiklerini söyledi. Büyük dedesi Şeyh Cemil Nardalı'nın, tarihi konakta Kurtuluş Savaşı yıllarında Fransız ve Ermenilerin katliamından kaçan yüzlerce Türk'ün barınmasını sağladığını belirten Gülez, sözlerine şöyle devam etti:

Cemil Nardalı aynı zamanda emrindeki silahlı müfrezeyle burada barınan Türklerin korunması ve güvenli bölgeye naklini de sağlamıştır. Belediyeye, Kültür ve Turizm Bakanlığı kararıyla Kurtuluş Savaşı Müzesi'ne dönüştürülmesi koşuluyla devrettiğimiz bu binanın restorasyonu için büyük mücadele verdim. Ancak 21 yıl önce başlayan çabalarım mutlu sona ulaştı. Bu benim için en büyük moral kaynağım oldu.''

Adana Valisi Atış'a binanın restorasyonu konusunda gösterdiği duyarlılık nedeniyle teşekkür ettiğini ifade eden Gülez, şöyle konuştu:

''Bakımsızlıktan yer yer çöken, define aramak amacıyla gelen kişilerce de kazılan bina, müzeye dönüştürüldüğünde Atatürk'ün de Adana'ya geldiğinde konakladığı odayı, içindeki dedeme ait yatak ve diğer eşyalarla sergileyeceğiz. Ailemizin bazı fertlerinin de yine büyük dedeme ait olan eşyaları buraya getirerek katkı sağlayacağına inanıyorum. Adana'ya mal olan bu tarihi binanın bahçe peyzajı düzenlemesi, binanın arka bölümünde bulunan cephanelik ve hamamın da aslına uygun restorasyonu yapılacak. Bu bina ülkemiz tarihinin önemli bir dönemine tanıklık etmiş olması bakımından çok kıymetli.''
 

 

Şeyh Cemil Nardalı

Nüfus kütüğünde asıl adı İsa olduğu halde, bu isimle tanınmayan Şeyh Cemil Nardalı, 1875 yılında Adana'nın Akkapı Mahallesi'nde doğdu. Babası Molla Mesut özellikle Güney Adana'da etkili ve saygın bir kişiydi. 43 yaşında kendini Adana'nın kurtuluş savaşının içinde bulan Şeyh Cemil Nardalı, Kurtuluş Savaşında verdiği mücadele ile tanınıyor. Şeyh Cemil Nardalı, 10 Kasım 1955'de 80 yaşında hayatını kaybetti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler