Cameron ve Merkel, ortak zeminde buluşamadı

İngiltere Başbakanı David Cameron ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, iki hafta sonra Brüksel'de ele alınacak AB bütçesi konusunu görüştü.

Yayınlanma: 08.11.2012 - 11:27
Abone Ol google-news

İngiltere Başbakanlığı'nda dün akşam yapılan ve yaklaşık iki saat süren görüşmelerden bir anlaşma çıkmadığı basına yansıdı. İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesinin vergi mükelleflerini doğrudan etkileyecek AB bütçesinde artışı desteklemiyor ve bütçede kesintiye gidilmesini istiyor.

İngiltere Başbakanlığı görüşme sonucunda Avro Bölgesi'ndeki ekonomik krize son vermeyi amaçlayan bütçeye ilişkin anlaşmaya varılmamasına karşın, görüşmenin ''sıcak ve dostane'' geçtiğini bildirdi. Başbakanlık görüşmede Avrupa Birliği Konseyi'nde bu ay içinde yapılacak AB bütçesi müzakerelerine odaklanıldığını kaydetti.

'Ultimatom ile başlamak iyi değil'

Cameron, dün akşam Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmesi öncesi yaptığı açıklamada, ''Zor ekonomik koşullardan geçtiğimiz günümüzde, Avrupa bütçesinde artışa gidilmesinin yanlış olacağına inanıyorum. Bu nedenle bütçede kesinti yapılması ya da en kötü ihtimalle bütçenin dondurulması gerektiğini söyledim'' dedi.

Merkel ise ''İngiltere'nin bu ay görüşülecek AB bütçesini veto etme tehdidine'' ilişkin, şunları kaydetti: ''Uzlaşma sağlamak istenilen 27 AB üyesi ülke varsa, buna ültimatom ile başlanılması iyi bir fikir değil. Öncelikle ortak bir zemin bulmanız gerekir. Ne kadar fazla ültimatom alırsak, anlaşmaya varma ihtimalimiz o kadar düşük olur, bunu görüşmede dile getireceğim.''

2014-2020 yıllarını kapsayacak AB bütçesi, yüzde 5'lik bir artış öngörüyor. David Cameron daha önce yaptığı açıklamada, ülkesinin çıkarlarına uygun olmayan bir bütçeye onay vermeyeceğini açıklamıştı. İngiltere geçen yıl Aralık ayındaki AB mali paketini de veto etmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler