ABD'de cinsel taciz istatistikleri alarm veriyor

ABD'nin Cleveland şehrinde üç kadının 10 yıl boyunca rızasız alıkonulması ve tecavüze uğraması hadisesi, ülkedeki cinsel taciz olaylarının sayısındaki yüksekliğe dikkati çekti.

Yayınlanma: 12.05.2013 - 08:49
Abone Ol google-news

ABD'nin Ohio eyaletinde kaçırıldıktan 10 yıl sonra bulunan 3 kadının hayatta oluşu bir yandan sevince yol açarken, ülkede yaşanan taciz olaylarının yüksekliği de istatistiklere yansıdı.

Amerikan istatistik bürosunun 2013 verilerine göre, 394 bin civarında nüfusa sahip Cleveland'da, tespit edilen 1.377 seks suçlusu bulunuyor. Bu oran, aynı kurumun verdiği bilgiye göre, şehirdeki her 313 kişiden birinin seks suçuna karıştığını ortaya koyuyor.

ABD'nin "Ulusal Tecavüz, İstismar ve Ensest Ağı" (RAINN) isimli kurumun resmi internet sayfasında yer alan istatistiklere göre de Amerika'daki her 3 kız çocuğundan ve her 7 erkek çocuğundan 1'i cinsel tacize maruz kalıyor. Mağdurların yüzde 60'ının başlarına gelen olaylar, aile ya da polise iletilmediği için hiç bir zaman kayıtlara geçmiyor.

RAINN verilerine göre, çocukları hedef alan saldırganların yüzde 93'ü çocuk veya ailesinin tanıdığı çıkıyor. Cinsel taciz ve saldırıların yüzde 33'ü, 12-17 yaş arasındaki ergenlere yönelik gerçekleşirken, ergen mağdurların yüzde 82'sini genç kızlar oluşturuyor. 2010 yılında ABD genelinde çocuk istismarı ile ilgili rapor edilen dosya sayısı ise 63 bin. 

Telekomünikasyon ve internet yoluyla taciz

ABD'de her 25 gençten 1'inin internetten cinsel içerikli teklif aldığı tespit edilirken, 12-17 yaş arası cep telefonu sahibi gençlerin tanıdıkları kişilerden cinsel içerikli, çıplak veya yarı çıplak görsel mesaj aldıkları ortaya çıktı.

Amerikan Adalet Bakanlığı'nın yaptığı bir araştırmaya göre de 2010 yılında, ülke genelinde, 12 yaş ve üzeri 188 bin 380 tecavüz veya cinsel saldırı vakası rapor edildi. Bu suçların yüzde 12'sinde silah kullanılırken, mağdurların sadece yüzde 25'inin tanımadıkları kişiler tarafından saldırıya maruz kaldıkları tespit edildi.

NCMEC isimli araştırma şirketinin 19 Nisan 2013 tarihli verilerine göre de ABD genelinde 747 bin 408 kayıtlı cinsel suçlu bulunuyor. 

Suçlular, internetten ifşa ediliyor

ABD genelinde eyaletlerde taciz ve ırza geçme, çocuk istismarı gibi suçlardan hüküm giyenler internette ifşa edilerek, halkın bu kişilerden korunmasına yardımcı olunuyor. Her eyaletin istatistiklerini resmi sayfalarında bulmak mümkünken, suçlu tam olarak suç tanımı, adı, soyadı, açık adresi, cinsiyeti, doğum tarihi, boyu, kilosu ve resmiyle ifşa ediliyor.

New Jersey eyalet polisinin internette verdiği bilgilere göre, suçlunun hüküm giymiş veya firarda oluşu da görülebiliyor. Şüphelenilen kişinin kimlik bilgilerinin bilinmemesi durumunda araba plakası üzerinden de söz konusu suça karışıp karışmadığı bulunabiliyor.

ABD'de, halkın oldukça hassasiyet gösterdiği cinsel tacizcilerle mücadele konusunda, internet üzerinden ifşa yönteminin oldukça etkili olduğu ifade ediliyor. Akıllı telefonlardan da ücretsiz indirilebilen uygulamalar sayesinde bireyler, yaşadıkları adresin etrafındaki kayıtlı cinsel suçluları takip edebiliyor.

Söz konusu internet sayfalarında, cinsel suça karışanların eyalet içinde yaşadığı şehir ve adresinin de yer alması, bölge halkının yaşayacağı yer konusundaki kararına da doğrudan etki ediyor. Bu suçluların çok olduğu bölgelerdeki ev fiyatları ve gayrimenkul vergileri diğer bölgelere oranla düşüş gösteriyor. Özellikle bu konuda bilinçlenen aileler, seks suçlularının yoğun olduğu bölgeleri terk ederken, ekonomisi düşüş gösteren yerleşim yeri, çoğunlukla, öğrenci, bekar ve göçmen ailelere kalıyor.

ABD Adalet Bakanlığının resmi internet sayfasında da konuyla ilgili geniş korunma bilgilerine yer verilirken, istatistiklerin yanında, özellikle çocuk mağdurlarla nasıl konuşulması gerektiğinden, yanlış bilinenler, cinsel tacizi tanıma gibi başlıklar altında temel sorunlara da açıklık getiriliyor. 

ABD'de Türk nüfusunun yoğun olduğu New York ve New Jersey eyaletlerinde cinsel suç oranlarının yoğun olduğu yerlerle Türklerin yaşadığı bölgelerin örtüşmesi de Türk vatandaşlarının bu konudaki bilgi eksikliğine işaret ediyor.

New Jersey eyaletinde 2012 kayıtlarına göre, 3 bin 812 seks suçlusu bulunurken, bu rakamın Türk nüfusunun yoğun yaşadığı Bergen, Esseks, Hudson ve Passaic gibi bölgelerde diğer bölgelere oranla daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Türk vatandaşların en yoğun yaşadığı iki eyaletten biri olan New York'ta da durum New Jersey'den farklı değil. 20 milyona yakın nüfusa sahip eyalette, Mayıs 2013 itibariyle 35 bin 592 kayıtlı seks suçlusu bulunurken, Türk nüfusun en yoğun olduğu şehirlerden Brooklyn (1.394), Suffolk (1.020), Queens (1.328), Manhattan (1.312) ve Bronx (1.628), seks suçlularının en yüksek olduğu bölgelerin başında geliyor.

ABD'de nüfusa oranla seks suçlularının en yoğun olduğu eyaletler ise Delaware, Oregon, Vermont, Michigan, Arkansas, Wisconsin, Minnesota ve Florida şeklinde sıralanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler