Komşuda felaket: Ölü sayısı 80'e çıktı

Yunanistan'ın başkenti Atina yakınlarında meydana gelen yangınlarda hayatını kaybedenlerin sayısı 80'e yükseldi. Ülkede 3 günlük yas ilan edildi. Yangınların çıkış nedeni henüz bilinmese de yetkililer kundaklama ihtimalini de değerlendiriyor.

Yayınlanma: 24.07.2018 - 07:49
Komşuda felaket: Ölü sayısı 80'e çıktı
Abone Ol google-news

<video:1035467>

 Atina'nın yaklaşık 20 kilometre kuzeydoğusundaki Penteli ve Rafina bölgelerinde başlayan ve kısa sürede ormanlık araziden meskun mahallere sıçrayan yangınlar, Yunanistan tarihinin en büyük yangın felaketlerinden birine yol açtı.

 İtfaiye Teşkilatından alınan bilgiye göre, yangınlarda 80 kişi yaşamını yitirdi.

 Yangınlarda ayrıca 23'ü çocuk 164 kişinin yaralandığı açıklandı. Yaralılardan 11'nin durumunun ağır olduğu belirtildi.

 Bölgede arama çalışmaları devam ederken, 100'den fazla kişinin ise kayıp olduğu tahmin ediliyor. Ölü sayısının da yükselmesinden endişe ediliyor.

 Yunanistan Yüksek Mahkemesi, yangınlar için soruşturma açılması emri verirken, ölenlerin kimlik tespit çalışmalarına da başlandı.

 Polonya Dışişleri Bakanlığı iki Polonyalı turistin yangında hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

 

<haber-dikey:1035461,1035304>

Rafina Belediye Başkanı Evangelos Bournous, SKAI televizyonuna yaptığı açıklamada, elindeki bilgilere göre yangında yaşamını yitirenlerin sayısının 74'ü aştığını söyledi. 

Mati bölgesinin Argiri Akti yerleşim yeri alevlere sarılınca 26 kişinin arabalarıyla denize inmeye çalıştıkları, ancak başaramadıkları ve arabalarını terk edip koşarak denize doğru yönlenirken hayatlarını kaybettikleri açıklandı. Çocuklarına sarılmış, el ele bulunan 26 kişinin yanmış bedenleri denizden 15-20 metre mesafede bulundu.

ATTİKA'DA OHAL İLAN EDİLDİ

Başkent Atina'nın da içinde bulunduğu Attika bölgesinin bazı kesimlerinde olağanüstü hal ilan edildiği açıklandı. Attika Eyalet Başkanlığından yapılan açıklamada Vali Rena Duru'nun, yangınların devam ettiği doğu ve batı Attika'da olağanüstü hal ilan ettiği belirtildi.

ÜLKEDE 3 GÜNLÜK YAS

Bu arada ülkede üç günlük yas ilan edildi.
Yunanistan Meclisi Başkanı Nikos Voutsis'in kararıyla yangın felaketi sebebiyle mecliste bayraklar yarıya indirilmişti.

KUNDAKLAMA ŞÜPHESİ

Bosna Hersek ziyaretini yarıda kesen Başbakan Aleksis Çipras, alevlerin etkisi altına aldığı üç ana noktada 600 kadar itfaiye ekibi ile 300 aracın görevlendirildiğini, kuzey de ise 300 kişilik bir ekibin iş başında olduğunu söyledi.

Evlerini terk etmek zorunda kalanlar otellere ve askeri lojmanlara yerleştirildi. Ulaşımda da aksalıklar yaşandı.

Yangınların çıkış nedeni henüz bilinmese de yetkililer kundaklama ihtimalini de değerlendiriyor.

ÇAVUŞOĞLU: BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile birlikte gerçekleştirdiği basın toplantısında, son yılların en büyük yangınıyla karşı karşıya kalan Yunanistan’a başsağlığı diledi.

Mevlüt Çavuşoğlu, resmi ziyaret gerçekleştirdiği Kıbrıs’ta KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile birlikte gerçekleştirdiği basın toplantısında,onlarca kişinin hayatını kaybettiği ve henüz kontrol altına alınamamış Atina yangını dolayısıyla Yunanistan’a başsağlığı diledi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias’ı arayarak başsağlığı dileklerini ilettiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Yardım yapabileceğimizi kendisine söyledik, hazır olduğumuzu söyledik. Kendisi ilgili Bakanla da görüşerek şimdilik böyle bir yardıma ihtiyaç duymadıklarını söyledi ve teşekkür etti. Zaten yağmurun da başlayacağını söyledi. Biz yine de kendisine söyledik, hazırız. Şu anda yangın söndürme uçaklarımız ve helikopterlerimiz ihtiyaç halinde hazırdır" ifadelerini kullandı. 



ERDOĞAN: YARDIMA HAZIRIZ

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, telefonda görüştüğü Yunanistan Başbakanı Çipras’a Atina yakınlarında yaşanan yangın faciasındaki can kayıplarından derin üzüntü duyduğunu belirterek, Yunan halkına başsağlığı, yaralılara da acil şifa dileğinde bulundu. Yunan halkının acılarını paylaştığını ifade eden AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye olarak Yunanistan’a yardıma hazır olduklarını vurguladığı öğrenildi.

ASKERİ MEKANLAR SEFERBER EDİLDİ

Evsiz kalan insanların geçici olarak barınmaları için Otelciler Birliği tarafından otel odaları temin edildi, askeri mekânlar da seferber edildi.

15 DEĞİŞİK YERDE YANGIN

Gece yarısından sonra açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Dimitris Canakopulos, bölgede aynı anda 15 değişik yerde yangın çıktığını, şiddetli rüzgârın ise yangının kısa sürede kontrol dışına çıkmasına neden olduğunu söyledi.

AVRUPA'DAN YARDIM İSTENDİ

Yangına karadan 300'e yakın itfaiyeci, 100'ü aşkın itfaiye aracı, yaya birlikleri ve gönüllülerle, havadan ise 7 Canadair uçağı ve 10 helikopterlerle müdahale edildiğini açıklayan Canakopulos, Avrupa Sivil Savunma Mekanizması'ndan hava ve karadan yardım desteği talep edildiğini, Kıbrıs ve İspanya’nın olumlu yanıt verdiğini söyledi.

"MATİ BÖLGESİ ARTIK HARİTADAN SİLİNDİ"

Reuters’ın son dakika haberinde yangının yolları ve tren hattına zarar verdiği belirtilirken yapılan açıklamada bölgede yaşayan insanların evlerini terk etmeleri istendi. Yunanistan’ın Skai TV’sine konuşan bir kadın, “Mati bölgesi artık haritadan silindi. Evden kaçarken çok sayıda yanmış ceset gördüm ve arabalar cayır cayır yanıyordu. Hayatta olduğum için şanslıyım” dedi. Rafina bölgesinde yerel turistin gittiği ve ağırlıklı olarak kamp yapanlara rastlanan Mati bölgesi hakkında hükümet sözcüsü Dimitris Tzanakopoulos açıklamalarda bulundu. En az 88 yetişkin ve 16 çocuğun yaralı olarak tedavi altına alındığını açıkladı.

ÇİPRAS: ŞÜPHE UYANDIRIYOR

Yapılan açıklamada felaketten hayatını kaybeden en genç kişinin 6 aylık bir bebek olduğu ve zehirli dumanlar yüzünden hayatını kaybettiği belirtildi. Saray Bosna temaslarını yarıda kesen Alexis Çipras, “Tamamen orantısız bir şeyle mücadele ediyoruz” derken Avrupa Birliği partnerlerinden kara ve havadan yardım istedi. Şu ana kadar Yunanistan’a yardım gönderen ülkeler ise İtalya, Almanya, Polonya ve Fransa.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, ilgili bakan ve bürokratların bulunduğu acil durum toplantısına iştirak etti. Çipras, yaptığı açıklamada, yangına müdahale için tüm acil yardım ekiplerinin sevk edildiğini belirterek, “Attika'nın hem doğusunda hem batısında aynı anda çıkan yangınlar şüphe uyandırıyor.” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler