BM: IŞİD petrol çıkarıyor, yatırım yapıyor

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in ‘uluslararası barış ve güvenliğe tehditler’ konusunda sunduğu raporda IŞİD’in mali rezervlerinin azaldığına fakat tükenmediğine, örgütün hâlihazırda birkaç yüz milyon dolarlık rezerve sahip olduğuna dikkat çekildi.

Yayınlanma: 24.08.2018 - 19:01
Abone Ol google-news

Birleşimiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in BM Güvenlik Kurulu'na (BMGK) sunduğu "uluslararası barış ve güvenliğe tehditler" raporunda IŞİD'in bu yılın başlarında hidrokarbon üretme olanaklarından yoksun kaldığı, fakat askeri operasyonların azalmasının, örgütün Suriye'nin doğusundaki bazı petrol yataklarının kontrolünü ele geçirmeye olanak sağladığı kaydedildi.

Sputnik'te yer alan habere göre Guterres, "Sonuç itibarıyla petrol eskisi gibi grup için bir gelir kaynağı olmaya devam ediyor, örgüt hem kendi ihtiyaçları, hem de yerel pazara satış için petrol çıkarmak amacıyla ilkel yöntemler kullanıyor" ifadelerini kullandı.

Raporda, örgütün diğer gelir kaynaklarını dağıtım şebekelerinden petrol gasp ederek, tamamen ya da kısmen kontrol ettiği bölgelerdeki ticari noktalara ‘vergi ödeterek', ayrıca yerel para birimiyle göreceli olarak küçük fidyeler almak için yerli girişimcileri kaçırarak sağladığı kaydedildi.

Guterres'e göre IŞİD, bölgede çeşitli projelere yatırım yaparak farklı şirketlerde, özellikle de inşaat firmalarında, döviz bürolarında, tarım, balıkçılık ve oteller dâhil gayrimenkul sektörlerinde pozisyonunu güçlendirdi.

Raporda, "IŞİD'in mali destekçilerinin ve ağlarının faaliyetlerini komşu ülkelere kaydırabileceği yönünde kuşkularımız var" ifadelerine yer verildi.

RUSYA: İSTİHBARAT SERVİSLERİ SİLAHLANDIRIYOR

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya ise, "bazı istihbarat servislerinin" yarı resmi kuruluşlar aracılığıyla Suriye'de IŞİD'e silah sevk ettiğini belirtti.

"Yarı resmi kuruluşlar ve hatta bazı ülkelerin istihbarat servisleri himayesinde, dışarıdan IŞİD'e silah sevkiyatlarının gerçekleştirildiğine dair kanıtlar birikmeye devam ediyor" diyen Nebenzya, "Özellikle İdlib'te terör eylemlerinin giderek sıklaşması olasılığının bulunduğu" uyarısını yaptı.

"IŞİD'in, 12 yaş atındaki çocuklar dahil olmak üzere reşit olmayan gençleri terör eylemlerine aktif bir şekilde teşvik ettiğini" vurgulayan Nebenzya, Suriye'de IŞİD'in aktivitelerindeki azalmanın ayda 20 ila 40 milyon dolarlık finansmanı olan El Kaide'ye yeniden alan açabileceğine dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler