NATO’dan gözdağı

Rusya’ya mesaj olarak yorumlanan dev tatbikatın merkezi Norveç olurken sahada 5. madde senaryosu ele alınacak.

Yayınlanma: 10.10.2018 - 23:52
Abone Ol google-news

Soğuk Savaş zamanlarından beri en kötü dönemini yaşadığı yorumlarının merkezindeki NATO-Rusya ilişkilerinde gövde gösterileri karşılıklı dev tatbikat hamleleri ile devam ediyor. Moskova’nın Çin ve Moğolistan’la geçen ay gerçekleştirdiği tatbikatın ardından NATO da harekete geçti. Kuzey Atlantik İttifakı, 25 Ekim-7 Kasım tarihlerinde 29 müttefik ve 6 ortağının katılımıyla son yılların en büyük askeri tatbikatını düzenleyeceğini duyurdu.

Türkiye de katılıyor
“Trident Juncture 18” adlı tatbikata katılacak ortak ülkeler Avustralya, Finlandiya, İsveç, Ürdün, Gürcistan ve Ukrayna. NATO’nun 1980’lerden bu yana düzenleyeceği en büyük tatbikat olan Trident Juncture 18’de ittifakın tüm müttefiklere kolektif savunma taahhüt eden 5’inci maddesi canlandırılacak.

Hava, kara ve deniz alanlarının kullanılacağı tatbikat yoğun olarak Norveç’te yürütülecek ancak deniz tatbikatı için Kuzey Atlantik ve Baltık Denizi, hava tatbikatları için de Finlandiya ve İsveç’in hava sahaları kullanılacak. Tatbikata müttefik ve ortak ülkelerden 50 bin asker, 150 uçak, 60 gemi ve 10 bin araç katılacak. Türkiye’nin de katılacağı tatbikat ile ilgili NATO yetkilileri “herhangi bir ülkenin hedef alınmadığını, savunma ve caydırıcı amaçlı olduğunu” belirtti.

2015’te İtalya, Portekiz ve İspanya’nın ev sahipliğinde gerçekleşen Trident Juncture 15’in ardından bu yıl tatbikatın Rusya ile kuzeydoğu sınırını paylaşan Norveç’te gerçekleşmesi dikkat çekti. Rusya geçen ağustos ayında Sovyet döneminden beri en büyük tatbikatını gerçekleştirmiş, Çin ve Moğolistan silahlı kuvvetleri de yer almıştı. Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, Vostok-2018 tatbikatının hiçbir ülkeyi hedef almadığını, sadece savunma amaçlı olduğunu söylemişti. NATO’nun doğuya doğru genişlemesi Rusya tarafından ülkenin güvenliğine tehdit olarak nitelendiriliyor. Batı ise 2014’te Rusya’nın Kırım’ı ilhakını kendilerine yönelik tehdit algısı olarak değerlendiriyor.

Öte yandan NATO üyesi Romanya’nın Karadeniz’deki artan Rusya askeri aktivitesi karşısında endişelerini dile getirerek Avrupa’nın savunmasını güçlendirmesinin görüşülmesi gerektiği açıklaması da dün gündeme yansıdı. Polonya da Rusya tehlikesini öne sürerek ABD’den ülkede kalıcı üs kurmasını istemişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler