ABD istedi, aldı

Türkiye ile ABD arasında diplomatik ve ekonomik kriz yaşanmasına neden olan, terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım ettiği, askeri casusluk yaptığı suçlamasıyla 35 yılla yargılanan Amerikalı Rahip Andrew Graig Brunson davasında dördüncü duruşmada karar verildi. Tanıkların ifadelerini değiştirdiği davada, Brunson'un ev hapsi ve yurt dışı yasağını kaldırdı. 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilen Brunson, cezaevinde yattığı süre göz önüne alınarak serbest kaldı. Brunson, akşam geç saatlerde Türkiye'den ayrılarak Almanya'ya uçtu.

Yayınlanma: 11.10.2018 - 22:29
Abone Ol google-news

<video:1109908>

Terör örgütleri adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla yargılanırken, yaklaşık 2 yıllık tutukluluğu “sağlık sorunları” gerekçe gösterilerek cezası geçen 25 Temmuz’da ev hapsine çevrilen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson, bugün 4. kez daha hâkim karşısındaydı.

<haber-dikey:1109857,1109310,1109064,1108890>

Terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım ettiği, askeri casusluk yaptığı suçlamasıyla 35 yılla yargılanan Brunson'un son duruşması, Aliağa Cezaevleri Kampusu'nda kurulu mahkemede gerçekleştirildi. Brunson, Alsancak'taki evinden sabahın erken saatlerinde alınarak yoğun güvenlik önlemleri altında mahkemeye getirildi. Amerika'nın Türkiye Maslahatgüzarı Jeffrey Hovenier'in de izlediği duruşma yaklaşık 2 saatlik gecikmeyle 11.30'da başladı.

Duruşma öncesinde Brunson ile eşi Norine, yaklaşık yarım saat ellerini kalplerine götürerek sanal biçimde uzaktan karşılıklı sarıldı.

"İLK DEFA DUYDUM"

Duruşmada ilk olarak John Fowler aracılığıyla PKK'lileri kilisede tedavi ettirdiği iddiası
kapsamında yürüme engelli milli sporcu Büşra Ün dinlendi. Ün, John Fowler'ı tekerli sandalye tenis milli takımından antrenörü Dianne Fowler'ın eşi olarak tanıdığını, Rahip Brunson'la hiç
tanışmadığını, söz konusu iddiayı da ilk kez duyduğunu söyledi. Antrenörü ve eşinin gittiği kiliseyi de gazete haberlerinden öğrenndiğini aktardı. Brunson da hiçbir şekilde PKK'lilerle bir arada olmadığını vurguladı.

 

ÖNCEKİ İFADESİNİ İNKAR ETTİ

Önceki duruşmalarda savcılığın tanığı olarak dinlenen ve dua evine FETÖ üyelerinin geldiğini
Yılmaz Demircan'ın tanıklığında kanıtlanabileceğini söyleyen Levent Kalkan, bu kez Balıkesir'den SEGBİS ile bağlanarak dinlendi. Ancak Demircan, Kalkan'ın iddialarını yalanlayarak ona FETÖ'yle ilgili bir şey söylemediğini, böyle şahısların da eve gelmediğini dile getirdi. Bunun üzerine Kalkan da önceki ifadesini inkar etti. Aynı kapsamda dinlenen Volkan Sürer de, Kalkan'ın “Agit” kod adlı Siraç Akay'ın “bomba eğitimi aldığı”, “PKK'li olduğu” yönündeki ifadesini yalanladı. Kalkan'ın bunları kendisinden duyduğunu iddia ettiğini anımsatarak “İşin komik yan ben de bunları Levent'ten duydum. Levent'le Göztepe spor kulübünün aşçılığını yaparken tanıştım. Onun ısrarıyla kiliseye gittim. Levent bana 'Bunların hepsi terörist, yüz göz olma' dedi. Bizler inancımız ne olursa olsun vatanperver insanlarız. Damarıma basıldığında sıkıntı yaratabilecek biriyim. Onun için uyardı” diye konuştu. İfadesinin bir kez daha yalanlanması üzerine Kalkan, “Çok şaşkınım” dedi ve kendisini savunamayacağını söyledi.

PKK'Lİ İFADESİNİ YALANLADI

Daha önce Brunson'un yönettiği Diriliş Kilisesi aracılığıyla PKK'lilere yardım yapıldığını iddia
eden “Serhat” kod adlı kilise üyesinin ifadeleri üzerine dinlenen Yeniden Doğuş Kilisesi rahibi Steven Chuck, Serhat'ın her iki kiliseden de “kovulduğunu” aktardı. “En son Ocak 2017'de polis zoruyla kiliseden uzaklaştırmak zorunda kaldık. Giderken de bizi 'Pişman olacaksınız. Kazanan ben olacağım' diye tehdit etti” diye konuştu. Suruç'tan gelen PKK'li mültecilerin tedavi ettirildiği iddiasıyla ilgili herhangi bir bilgisinin olmadığını söyledi. Brunson da Serhat'ın iki kiliseden de kovulduğu için yalan söylediğini dile getirdi.

AVUKATI BÜTÜN SUÇLAMALARI REDDETTİ 

Aranın ardından davanın uzamasına yönelik tüm taleplerin reddedildiği görüldü. Müdahillik
istemleri, yeniden tutukluluk talepleri, ek ifade verme talebi, tanıkların dinlenmesi mahkeme tarafından istenmedi. Savcılık, hazır olduğunu belirterek mütalaasını sundu. Sanığın iddianame doğrultusunda cezalandırılmasını, ancak ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağını kapsayan adli kontrol hükümlerinin kaldırılmasını istedi. Brunson ve avukatı da son savunma için süre istemedi. Avukat İsmail Cem Halavurt, tüm suçlamaları reddettiklerini ve beraat istediklerini söyledi.

"BEN MASUM BİR İNSANIM" 

Brunson da “Ben masum bir adamım. İsa'yı çok seviyorum. Türkiye'yi çok seviyorum” diye konuştu. Mahkeme Başkanı Oktay Tabur, kararını açıklarken Rahip Brunson'u “terör örgütüne yarıdm” suçlaması nedeniyle 5 yıl hapisle cezalandırdı. Bu cezayı önce yarıya indirdi, ardından ½ oranında artırarak 3 yıl 9 aya çıkardı. Son olarak duruşmadaki durumunu göz önüne alarak 3 yıl 1 ay 15 güne hükmetti. Tutukluluk ve gözaltındaki süreleri dikkate alarak yurt dışına çıkış yasağı ve ev hapsinin kaldırılmasını kararlaştırdı.

Mahkemenin kararında, baştan bu yana dile getirilen “casusluk” suçlamasına yönelik herhangi bir hüküm yer almadı.

AVUKATINDAN AÇIKLAMA: "GİDER DİYE DÜŞÜNÜYORUM" - VİDEO

<video:1109866>

Kararı yorumlayan Brunson'ın avukatı İsmail Cem Halavurt şöyle konuştu, "Dağ fare doğurdu gibi bir şey. Müvekkilimin bu kadar mağdur edilmesine Türkiye'nin bu kadar mağdur olmasına ilişkilerin bu kadar gerilmesine hiç gerek yoktu. Verilen hükmü de kabul etmiyoruz. Temyiz edeceğiz, itiraz haklarımızı kullanacağız. Keşke bunların hiçbirisi yaşanmadan tutuksuz bir şekilde yargılanabilseydi, böyle bir krize dönüşmeseydi." Halavurt ayrıca, Brunson'un ABD'ye gideceğini düşündüğünü de söyledi.

Brunson'ın avukatı, "Elektronik kelepçe çıkarıldı" dedi.

PENTAGON: ASKERİ UÇAKLA GETİRİLECEK

Pentagon'dan yapılan açıklamaya göre rahip Brunson ABD'ye askeri uçak ile götürülecek. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, rahip Brunson'ın serbest bırakılmasından sonra attığı tweet mesajında Trump'a teşekkür etti.Pence, "Rahip Andrew Brunson evine dönüyor! ABD Başkanı Trump'ın göstediği güçlü liderlik ve milyonlarca Amerikalı'nın duaları sayesinde, bu masum dini bütün insan kısa zaman sonra evinde olacak!" paylaşımında bulundu.

Reuters haber ajansına konuşan Brunson ailesinin avukatlarından Jay Sekulow, pastörün uçağa bindiğini ve ABD'ye döneceğini açıkladı.

Reuters haber ajansına konuşan Sekulow; ABD Başkanı Donald Trump'a, Kongre üyelerine ve Pastör Brunson'ın serbest bırakılması için Türkiye'ye baskı yapmayı sürdüren liderlere minnettar olduklarını söyledi.

Sekulow son gelişmeleri, "Pastör Brunson ve ailesi için büyük bir zafer" olarak nitelendirdi.

POLİSLER EVİNİN ÖNÜNDE 

Brunson evinin önünde polisler güvenlik önlemlerini almış durumda gazeteciler gazetecinin evinin önünde bekliyor.

"BU ÖNEMLİ BİR ADIM" 

Duruşmanın başlamasına saatler kala ABD’den yeni bir açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Washington’daki Amerikan Ulusal Güvenlik Yahudi Enstitüsü’nün (JINSA) yıllık akşam yemeğinde yaptığı açıklamada, Türkiye’de ev hapsinde bulunan ABD’li papaz Andrew Brunson’ın bugün yapılacak duruşmasında serbest bırakılmasının Türkiye’nin atacağı doğru bir adım olacağını söyledi. Pompeo, “Yapılması gereken doğru şey bu. Türkiye’nin yapması gereken insani bir şey... Çok yakında (Brunson) ve eşinin Amerika’ya geri dönebileceğinden çok umutluyum” dedi. Serbest bırakılmasının ABD-Türkiye ilişkileri için ne anlama geleceğinin sorulduğunda Pompeo, “Bu önemli bir adım” dedi.

<haber-dikey:1108040>

Erdoğan: Kararı yargı verecek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Macaristan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularına yanıt verdi. Rahip Brunson’ın bugün görülecek dava ile ilgili, “Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olması sebebiyle, ben yargıya müdahale edecek konumda değilim. Ben, demokratik bir cumhuriyet olan, bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanıyım. Dolayısıyla yargı ne karar verirse, o karara uymak zorundayım. O işin muhatabı olanlar da yargı kararına uymak zorundadırlar. Olay budur” dedi.

EVİNDE ZİYARET ETTİ 

Dünya’nın gözünün çevrildiği dava öncesi ABD tarafından da üst üste açıklamalar yapılırken, son olarak ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier de Brunson’u evinde ziyaret etti.

Brunson’un avukatı İsmail Cem Halavurt da, aldığı izinle papazın ev hapsindeki dairesine giderek, duruşmadaki talep ve savunmalar için hazırlık yaptı. Duruşmaya, ABD tarafından da bir takım temsilcilerin katılması öngörülürken, özelikle yabancı basın mensuplarının da davaya ilgisi dikkat çekiyor. 

ABD uyruklu rahip Andrew Craig Brunson’un davasını takip etmek için duruşmanın yapılacağı Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne gelen New York Hristiyan Kilisesi pastörlerinden William Devlin, Brunson’un serbest kalmasını beklediklerini söyledi.

HAVALİMANINA GİDİYOR

Saatler 21:45'i gösterirken rahip Brunson İzmir'deki evinden ayrılarak ABD'ye gitmek üzere havalimanına doğru yola çıkmıştı.

Eşi Norine Brunson ile birlikte Adnan Menderes Havalimanı'na gelen Brunson'a, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier'ın da bulunduğu yetkililerin eşlik ettiği duyurulmuştu.

BRUNSON TÜRKİYE'DEN AYRILDI

İzmir Adnan Menderes Havalimanından özel uçakla Türkiye'den ayrılan Andrew Craig Brunson'un Almanya'ya gittiği aktarıldı.

Avukatı İsmail Cem Halavurt, havaalanında gazetecilere, müvekkili Brunson'un Almanya'ya gittiğini, 2 gün bu ülkede kaldıktan sonra ABD'ye geçeceği bilgisini paylaştı.

 Türkiye’den Almanya’ya gelen Rahip Brunson’ı havaalanında ABD’nin Almanya Büyükelçisi Richard Grenell karşıladı.

ABD'ye doğru yola çıkmadan önce Almanya'da duran Rahip Brunson ve eşini, ABD’nin Almanya Büyükelçisi Richard Grenell karşıladı. Brunson’ın burada yapılan sağlık kontrollerinin olumlu olduğu ve bugün ABD’ye geleceği açıklandı.
Brunson, Andrews Üssüne geldikten sonra Oval ofisini ziyaret edecek. Sosyal medya hesabında karşılamaya ilişkin fotoğraf paylaşan Grenell, "Trump sayesinde evde. ABD bayrağını Brunson'a sunarken kendisi bayrağı hemen öptü" ifadelerini kullandı. 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler