Karanlık sırlar fışkırdı

Vatikan’ın Roma Büyükelçiliği’nde bulunan kemiklerin 1983’te kaybolan iki kız çocuğuna ait olduğu düşünülüyor. İddialar tetikçi Mehmet Ali Ağca’ya uzanıyor.

Yayınlanma: 01.11.2018 - 08:28
Abone Ol google-news

İki genç kızın kaybolması Roma’da geniş protestolara sahne olmuştu. Orlandi (sağda) ve Gregor’un resimleri duvarlara çizili.

Vatikan’ın Roma büyükelçiliğindeki genişletme çalışmaları sırasında insan kemikleri bulundu. Kemiklerin 1983’te 40 gün arayla kaybolan Emanuela Orlandi ve Mirella Gregor adlarında iki kıza ait olabileceği üzerinde duruluyor. 15 yaşındaki Emanuela Orlandi’nin 1981’de Papa II. Jean Paul’e suikast girişiminde bulunan Mehmet Ali Ağca’nın serbest bırakılması amacıyla kaçırılmış olabileceği öne sürülüyor.

Bir polis kızı olan Orlandi, son olarak müzik kursundan çıkarken 22 Haziran 1983’te görülmüştü. Mirella Gregori ise kapıya bakmış, okuldan bir arkadaşının geldiğini söyleyip konuşmak üzere dışarı çıkmış ve kendisinden bir daha da haber alınamamıştı. Polis iki kayıp vakasının bağlantılı olduğunu düşünüyor. İddialar, Orlandi’nin Vatikan yetkililerinden para almak için baskı uygulamak amacıyla ya da Papa II. Jean Paul’ü öldürmeye çalıştıktan sonra yakalanan, Abdi İpekçi suikastının da tetikçisi Mehmet Ali Ağca’yı serbest bıraktırmak amacıyla kaçırılıp öldürüldüğü yönünde.

KARDEŞİ VATİKAN'I SUÇLAMIŞTI

AFP’nin haberine göre söz konusu kemikler restorasyon sırasında 30 Ekim’de tespit edildi. İtalyan polisi soruşturma başlatıldığını, DNA testleri ile kurbanların yaş, cinsiyet bilgileri ile ölüm tarihlerinin belirleneceğini duyurdu. Mehmet Ali Ağca, 1985 yılında RAI televizyon kanalına hapishanede verdiği söyleşide, Orlandi’nin hâlâ hayatta olduğunu, “Bozkurt hareketinin Bulgaristan’daki kolu” tarafından kaçırıldığını öne sürmüştü. İtalyan Emniyeti de dosyayı 1997’de kapatmıştı. Orlandi’nin kardeşi Pietro, kız kardeşine olanlar konusunda Vatikan’ı suçlamış hatta bu davada suç ortağı olduğunu ileri sürerek onlarca yıl süren bir kampanya başlatmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler