Sınırda sıcak çatışma iddiası

İsrail ile Suriye arasındaki gerilim, hava operasyonlarının ötesinde fiziki karşı karşıya geliş seviyesine doğru ilerliyor.

Yayınlanma: 25.01.2019 - 22:42
Abone Ol google-news

 

Ülkenin güneybatısındaki Kuneytra’ya bağlı Cebata el Khaşab bölgesinde Suriye ordusu ile İsrail askerleri arasında sıcak çatışma yaşandığı öne sürüldü. Suriye’den edinilen bilgiye göre, ülkeye sızmaya çalışan bir İsrail timine Suriye askerleri ateş açtı. İsrail, bölgede işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’nin güvenliği ve İran’ın Suriye’deki askeri varlığını gerekçe göstererek bu ülkeye saldırılarda bulunmayı sürdürüyor. İsrail İHA’larının da dün Golan’da yoğun devriye uçuşu yaptıkları öğrenildi.

Öte yandan, Şam ile Ankara’nın terör örgütü saydığı YPG/PYD arasında temaslar sürerken, hükümet yetkililerinin dün Halep’in Eserya bölgesinde aşiretleri bir araya getirdiği iddia edildi. Suriye televizyonunda da bir kısmı yayımlanan toplantıyla ilgili bölgeden bilgi veren kaynak, buluşmaya Suriye’nin kuzeyinde TSK’nin Fırat Kalkanı bölgesinden ve Ankara’nın terör örgütü olarak gördüğü YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolünde olan kesimlerden aşiretlerin katıldığını belirtti. Aşiret temsilcilerinin Suriye’de tek meşru yönetim olarak Şam hükümetini, meşru güç olarak da Suriye ordusunu tanıma yönünde görüş belirttiği kaydedildi. Suriye hükümetinin aşiretleri bir araya getirerek, Ankara ve ABD’nin “güvenli bölge” oluşturulması planına karşı Fırat’ın doğusuna giriş için siyasi zemin hazırlamak istediği değerlendirmesi yapıldı.

IŞİD’den karşı saldırı

Deyr ez Zor’da Ankara’nın terör örgütü olarak gördüğü YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) operasyonu sürerken IŞİD’in karşı saldırıya geçtiği haberleri gündeme yansıdı. SDG, son olarak Bağuz köyünü ele geçirmişti. Çatışmalarda her iki taraftan 50’ye yakın kişinin öldüğü bildirildi. Öte yandan El Masdar, son 48 saat içinde, tansiyonun yüksek olduğu İdlib vilayeti üzerinde çok sayıda Rus savaş uçağı görüntülendiğini aktardı. El Nusra bağlantılı militanların etkisini artırdığı bölgeye operasyon ihtimalinin giderek arttığı yorumu yapıldı.
Şam hükümetiyle Rusya arabuluculuğunda temaslarda bulunduğu bilinen, PYD/YPG’den ise Şam ile müzakere sürecinin günler içinde başlayabileceği  açıklaması geldi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler