AB'den Maduro'ya: Erken seçim ilan edilmezse Guaido'yu tanıyacağız

Avrupa Birliği'nin Maduro hükümetine 8 gün içerisinde yeni başkanlık seçimleri çağrısı yapmasını aksi takdirde Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu geçici başkan olarak tanıyacağı açıklamasına Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza'dan yanıt geldi. Arreaza, "Avrupa bize 8 gün veriyor. Egemen bir millete karşı bu gücü ya da ültimatomu nereden alıyorsunuz? Bu çocukça müdahaleci tutum nereden geliyor?" ifadelerini kullandı.

Yayınlanma: 26.01.2019 - 19:49
Abone Ol google-news

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, yaptığı yazılı açıklamada, Venezüella'da başkanlık seçimlerinin anayasal düzene ve uluslararası demokratikstandartlara uygun özgür, şeffaf ve güvenilir biçimde yapılması çağrısında bulundu.

Mogherini, önümüzdeki günlerde yeni bir seçimin düzenleneceği yönünde bir duyuru yapılmaması halinde AB’nin, Venezüella anayasasının 233. maddesi uyarınca Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu geçici başkan olarak tanınması da dahil çeşitli adımlar atacağını vurguladı.

Geçen yıl mayıs ayında  Venezüella’da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin adil, özgür, meşru ve güvenilir olmadığını iddia eden Mogherini, halkın iradesini temsil eden bir hükümete ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

233'ÜNCÜ MADDE

Venezüella anayasasının 233. maddesine göre, “Başkan kalıcı olarak görevini yerine getiremeyecek duruma gelirse, Ulusal Meclis Başkanının devlet başkanlığı görevini 30 gün süreyle yürütebileceği” öngörülüyor.

'8 GÜN İÇİNDE...'

Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Martina Fietz de, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Venezuela halkının özgür ve güvenli bir şekilde kendi geleceği konusunda karar vermesi gerektiğini belirterek, "8 gün içinde seçim ilanı yapılmazsa böyle bir siyasi süreci başlatacak Juan Guaido'yu geçici başkan olarak tanımaya hazırız." ifadesini kullandı.

Daha önce İngiltere, Fransa ve İspanya’dan de benzer açıklamalar yapılmıştı.

VENEZÜELLA'DAN AB'YE YANIT

Venezüella Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Venezüella'daki krizi görüştüğü oturumda yaptığı konuşmada Avrupa Birliği'nin (AB) seçim çağrısına yanıt verdi. 

Arreaza konuşmasında, "Avrupa bize 8 gün veriyor. Egemen bir millete karşı bu gücü ya da ültimatomu nereden alıyorsunuz? Bu çocukça müdahaleci tutum nereden geliyor?" dedi.

“Seçim yapılıp yapılmayacağını bize söyleyemezsiniz" diyen Bakan Arreaza, "ABD, darbenin arkasında değil bizzat öncüsü, Venezüella'da muhalefete ve uşak ülkelere talimat veriyor ve dikte ediyor." ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Venezüella'da hafta içi muhalefet ve iktidar yanlılarının düzenlediği mitingler sonrası, çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin Başkanı Juan Guaido, muhaliflerin mitinginde kendini geçici devlet başkanı ilan etmiş ve başta ABD olmak üzere aralarında Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala'nın da olduğu bazı ülkeler tarafından tanınmıştı.

Türkiye, Meksika, Rusya, Küba, Çin ve Bolivya ise Nicolas Maduro hükümetine desteklerini yinelemişti.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler