Kara listede Türkiye izi

Washington’ın terör örgütlerine destek veren 11 kişilik yaptırım listesindekilerden biri Türk, üçü de Türkiye ile bağlantılı.

Yayınlanma: 26.09.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) önceki gün oybirliğiyle “yabancı savaşçılarla” mücadele tasarısını kabul ederken Washington’dan cihatçı örgütleri hedef alan yaptırımları genişletme kararı geldi. ABD’nin 11 kişilik yaptırım listesinde yer alanlardan biri Türk. Ayrıca listedeki isimlerden üçünün Türkiye ile bağlantılı olduğuna da dikkat çekiliyor. ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, IŞİD, El Nusra Cephesi, El Kaide ve buna bağlı gruplar ile Güneydoğu Asya merkezli Cemaati İslamiye’ye mali yardım ve malzeme desteğinde bulunan, Suriye’ye yabancı savaşçı gönderilmesinde rol oynayan bir organizasyon ve 11 bireyin “terör listesine” alındığı duyuruldu. Kararın BMGK’nin “yabancı savaşçılarla” mücadeleyi öngören tasarısının bir parçası olduğu kaydedildi.

Listede Pütürgeli Fatih var Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarat Müsteşarı David Cohen, “BMGK’nin yeni tasarısıyla aynı gün atılan bu adımlar,
ABD’nin ve ortaklarının terörün finanse edilmesini zayıflatmaya ve yok etmeye yönelik taahhüdünü teyit ediyor” dedi. Bakanlığın kara listesindeki Türk vatandaşının Malatya Pütürge doğumlu Fatih Hasar (25) olduğu belirtildi. Aynı zamanda “Ubeyd Türki” olarak da bilinen Hasar’a yönelik suçlama, Afganistan ve Pakistan’daki aşırılara para yolladığı, El Kaide üyelerine yüz binlerce dolar transfer edilmesini koordine ettiği yönünde. Hasar’ın El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra Cephesi’ne de finansal açıdan destek olduğu, para transferinde rol aldığı belirtildi. Ayrıca El Kaide üyelerinin seyahatine kolaylık sağladığı da suçlamalar arasında.

Washington yönetiminin Hasar dışında kara listeye aldığı yabancı uyruklu kişilerden üçünün de yine Türkiye üzerinden Suriye’deki cihatçılara “yabancı savaşçı” gönderdikleri açıklandı. Bu kişilerin de IŞİD için çalışan Tunuslu Awni el Harzi, El Nusra için çalışan Ürdünlü Osman Abdülselam ve Güneydoğu Asya’dan Suriye’deki muhalif gruplara militan akışı sağlayan Endonezyalı Wiji Joko Santoso olduğu kaydedildi. ABD Dışişleri Bakanlığı da Ceyş’ul Muhacirin ve el-Ensar (Muhacir ve Ensar Ordusu) ve Şam elİslam Hareketi gruplarının listeye alındığını duyurdu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler