Trump'tan gözdağı: Cihatçıları geri alın

‘IŞİD’in yenilmek üzere olduğunu’ söyleyen Trump, İngiltere, Fransa ve Almanya’nın Suriye’deki 800 yabancı savaşçıyı geri almadıkları takdirde ‘serbest bırakmak zorunda kalacaklarını’ söyledi.

Yayınlanma: 17.02.2019 - 21:44
Abone Ol google-news

ABD’de gözler Suriye’den çekilme kararı alan Beyaz Saray yönetiminin, bu ülkedeki askeri varlığını dayandırdığı IŞİD’e karşı mücadeledeki son duruma ilişkin açıklamasındayken Başkan Donald Trump’tan Avrupa’ya “yabancı savaşçıları geri alın” uyarısı geldi. Trump, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “İngiltere, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı müttefiklerden Suriye’de yakaladığımız 800 IŞİD militanını teslim alarak yargılamasını istiyoruz. IŞİD çökmek üzere. Hoş olmayan diğer alternatif ise onları serbest bırakmak zorunda kalmak” ifadelerini kullandı. Trump’ın açıklamasında beklenenin aksine, “IŞİD’i tamamen yendik” şeklinde bir değerlendirmenin yer almaması ise dikkat çekti. ABD’nin IŞİD militanlarının Avrupa’ya geçmesini görmek istemediğini belirten Trump, “Çok şey yaptık, çok para harcadık. Artık başkalarının da adım atıp yapabildikleri işi yapma zamanı. IŞİD’in yüzde 100 yenilmesinden sonra çekiliyoruz” dedi.

Münih Güvenlik Konferansı’nda açıklamalarda bulunan ABD’nin Suriye özel temsilcisi James Jeffrey ise Suriye’den çekilme planını “hızla ve aniden hayata geçirmeyeceklerini” söyledi. Jeffrey’nin, “Çekilme, ortaklarımızla koordinasyon halinde olacak. Çekildiğimiz bölgelere Beşşar Esad yönetiminin girmesine izin vermeyeceğiz” sözleri dikkat çekti. ABD yönetimi, Suriye’nin Türkiye sınırındaki bölgelere Avrupalı müttefiklerinden askeri takviye istediğini daha önce açıklamıştı.

Akar’dan terör vurgusu
Münih’te Suriye konulu oturumda konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Bizim için önemli olan halkımızın ve sınırlarımızın güvenliğidir” dedi. Akar, “Türkiye’deki mültecilerin bir kısmının terörden temizlenen bölgelere geri döndüğünü” de belirtti. Öte yandan Suriye’nin doğusunda ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun desteğinde IŞİD’e karşı operasyonlarını sürdüren Suriye Demokratik Güçleri (SDG), örgütün küçük bir köyde yaklaşık yarım kilometrelik bir alana sıkıştığını duyurdu.

Paris: SDG korunmalı
Ankara’nın terör örgütü gördüğü YPG/PYD öncülüğündeki SDG, IŞİD’in elinde kalan son yerleşim yeri olan, Irak sınırına uzanan Deyr ez Zor’a bağlı Bağuz köyünü almak için 9 Şubat’ta “son dalga” operasyonuna başlamıştı.

Bu arada Paris yönetimi de ABD’yi çekilme sürecinin ardından SDG’nin akıbeti konusunda uyardı. Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Le Parisien için kaleme aldığı makalede, “Sahadaki ortaklarımız olan SDG çok özverili çalıştı. Bizim görevimiz, SDG’nin kurban edilmesini engellemek için her şeyi yapmaktır. Bizzat NATO’yu, Amerikalı ve Türk meslektaşlarımı uyardım” ifadelerini kullandı. Suriye Devlet Başkanı Esad ise dün yaptığı açıklamada Washington destekli gruplara seslenerek “ABD sizi korumayacak” uyarısında bulundu. Esad ayrıca, kimi ülkelerin siyasi çıkar sağlamak amacıyla sığınmacıların ülkeye dönüşünü engellediğini savundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler