Hollande: Güvenli bölge oluşturulması gerekli

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, "Güvenli bölgenin oluşturulmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Yayınlanma: 31.10.2014 - 14:26
Abone Ol google-news

Çalışma ziyareti gerçekleştirmek ve temaslarda bulunmak üzere Fransa'nın başkenti Paris'e gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Ortak basın toplantısında her iki cumhurbaşkanı da gündemde sürekli Kobani'nin bulunmasını eleştirdi.

'SURİYE'DE ESAD HALA BOMBALAMAYI DEVAM EDİYOR'

Hollande, "Öncelikle Irak ve Suriye'deki duruma değinmek isterim. Irak'ta tarafları biraraya getirmek gerekiyor. IŞİD'in Irak'ta aldığı yerleri geri almak için Irak hükümetinin herkesi dahil etmesi ve Irak halkının bütün azınlıkları ile harekete geçmesi lazım. Suriye'de Esad hala bombalamayı devam ediyor. Çocukları, kadınları bombalamaya devam ediyor. IŞİD ile Esad arasında ittifak varmış gibi düşündük uzun süre biz de. Biz de ÖSO'ya (Özgür Suriye Ordusu) destek veriyoruz, şuna da eminiz, burada kazanmak istiyorsak ittifakın hareketleri ne olursa olsun, kazanabilmek için ÖSO ve demokratik muhalefetin gerekli desteği alması şart diye düşünüyorum.

'SURİYE'DE SADECE KOBANİ YOK, BAŞKA ŞEHİRLER DE VAR'

Türkiye'nin Avrupa ile içten bir diyaloğunun olması gerekiyor. Geçmişte bazı başlıklar açılmıştı sonra bölgesel konularda işbirliği oldu.

Bir çok başka görüşmelerimiz de olacak. Hedefimizi aynı. IŞİD'e ve terörizme karşı birlikte mücadele etmek. Suriye'de sadece Kobani yok, başka şehirler de var.

'NEDEN YÜZDE 40'I İŞGAL ALTINDA OLAN IRAK DEĞİL DE SÜREKLİ KOBANİ GÜNDEMDE?'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Irak ve Suriye konusunda düşüncelerimiz örtüşüyor. Dünya IŞİD'e seyirci kalmamalı. Şunu da merak ediyorum, gündemde neden Hama, Humus, yüzde 40'ı işgal altında olan Irak değil de sürekli Kobani var? Orada kimse yokken neden sürekli orası bombalanıyor bunu anlamak mümkün değil. Koalisyon güçlerince neden Suriye'nin diğer bölgelerinde atılan adımlara karşı tavır alınmamıştır. Burada bir devlet terörü estiren bir Esed ve Esed rejimi vardır.

'IRAK ORDUSU SÜREKLİ KAÇMAKTADIR'

Irak'ta maalesef katılımcı bir ordu yok. Irak ordusu sürekli kaçmaktadır ve kaçtıkça yerini IŞİD'e bırakıyor. Irak ordusu Musul'u bıraktı kaçtı, IŞİD'e bıraktı. Tüm müttefik ve dostlarımızın müşterek hareket etmesi halinde uçuşa yasak bölge, güvenli bölge ve eğit-donatı uygulamalıyız.

'ULUSLARARASI MEDYA TÜRKİYE'Yİ IŞİD'E DESTEK VEREN BİR ÜLKE OLARAK GÖSTERİYOR'

Uluslararası medya Türkiye'yi IŞİD'e destek veren bir ülke olarak gösteriyor bu Türkiye'ye karşı büyük bir haksızlıktır. Türkiye asla destek vermemiştir. Suriye'den kaçan 1 milyon 600 bin insanı topraklarında barındıran biziz. Şu ana kadar 4 buçuk milyon dolar harcadık, dünyadan bize 200 milyon destek gelmiştir sadece.

'TÜRKİYE VE AB İLE BÜTÜNLEŞSİN İSTİYORUM'

AB hususunda Fransa bir ışık yaktı ama bunu daha net görmek isteriz. Türkiye AB müktesebatına en hazır ülkedir. Bazı bloke edilmiş fasıllar var ki bunlara dair Türkiye bütün hazırlıklarını yapmıştır. 51 yıllık beklenti kolay değil. artık bunu kıralım. Türkiye ve AB ile bütünleşsin istiyorum." dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler