Honduras'ta özelleştirmeye karşı ayaktalar

Honduras’ta sağcı Hernandez yönetimine karşı protestolar tartışmalı eğitim, sağlık reform adımlarıyla daha da şiddetlendi. Ciddi ekonomik zorluklarla boğuşan Orta Amerika ülkesinde önceki gün de binlerce sağlık çalışanı, öğretmen ve öğrenci meydanlara çıktı. Başkent Tegucigalpa’da gerçekleşen eylemlerde bazı maskeli gruplar ise ABD elçiliği binasının önüne yürüyerek girişinde lastik yaktı.

Yayınlanma: 01.06.2019 - 23:43
Abone Ol google-news

Göstericiler ABD karşıtı sloganlar atarken polis kalabalığa gözyaşartıcı gazlı sert müdahalede bulundu. ABD Honduras Büyükelçisi Chargé Heide Fulton ise “bu tarz olayların kabul edilemez olduğunu, tüm vize randevularının iptal edildiğini” belirtti.

25 kişi yaralandı

Protestoyu düzenleyen cepheden, büyükelçilik önündeki yangının göstericiler arasına sızan hükümet yanlısı kişilerce çıkarılmış olabileceği iddiası geldi.

Polis lastik yakılmasıyle ilgili bir kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Yerel kimi kaynağa göre, çıkan olaylarda en az 25 kişi yaralandı. Protestocular, hükümetin reform paketinin özelleştirmelere ve toplu işten çıkarılmalara yol açabileceğine yönelik uzun süredir tepkilerini dile getiriyor.

Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez 2017’de rakip adayın hile yapıldığı suçlamaları merkezli tartışmalı seçimlerin ardından ikinci dönem koltuğa gelmişti. Latin Amerika’nın en yoksul ülkelerinden biri olan Honduras son dönemde daha iyi yaşam koşullarına ulaşma amacıyla ABD’ye ulaşma hedefiyle yola çıkan göç kafileleriyle adından söz ettiriyor.


Trump yönetimi, Meksika sınırına ilerleyen kafilelere karşı sertlik yanlısı politika izliyor. Hernandez hakkında bu hafta açılan bir davanın kardeşiyle bağlantılı olarak uyuşturucu trafiği ve para aklama çerçevesinde ABD’li yetkililerce soruşturulduğunu ortaya koyduğu iddiası basına yansımıştı. Ancak Devlet Başkanı’na suçlama getirilmediği de belirtilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler