ABD ile kritik hafta başlıyor

ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan’ın Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a gönderdiği “ültimatom” niteliğindeki S-400 mektubunun yankıları sürerken bu hafta Türkiye-ABD ilişkilerinin seyrini belirleyecek kritik görüşmeler yapılacak.

Yayınlanma: 24.06.2019 - 02:55
Abone Ol google-news

İlk olarak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO Savunma Bakanları toplantısı çerçevesinde, kısa süre içerisinde görevden ayrılması beklenee ABD Savunma Bakan Vekili Shananan’la görüşecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da G20’ye katılmak için gideceği Japonya’nın Osaka kentinde ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelecek. Görüşmelerde Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alım kararı nedeniyle ABD’nin uygulanacağını açıkladığı yaptırımlar ana gündem maddesi olacak.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alımına karşı çıkan ABD, yaptırım tehditlerini 6 Haziran’da Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan’ın Bakan Akar’a gönderdiği mektupla yazılı olarak Türkiye’ye ileterek resmileştirmişti. Shanahan’ın mektubunda S-400 alım kararı nedeniyle Türkiye’nin yeni nesil savaş uçağı F-35 projesinden 31 Temmuz’da çıkarılacağı, ayrıca Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırım uygulanabileceği belirtilmişti.

Türkiye, mektubun ardından ABD ile krizi tırmandıracak adımlar atmazken ABD’nin ültimatom niteliğindeki mektubuna “müttefiklik ruhuna uygun değil” diyerek alt perdeden yanıt vermişti.

Erdoğan, yaptırım beklemiyor

Ankara’da, ABD yönetiminde Türkiye konusunda fikir birliği olmadığı savından hareketle Başkan Donald Trump’ı ikna ederek Türkiye’nin ABD ile yaşanan S-400 krizini en az hasarla atlatabileceği hesapları yapılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta yabancı basın kuruluşlarının temsilcileriyle biraraya geldiği toplantıda ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uygulayacağına ihtimal vermediğini söylemiş ve “Trump’la görüşmede aynı düşüncelerimi yine söyleyeceğim. ‘Türkiye için böyle bir yaptırımı siz uygun buluyor musunuz’ diyeceğim, inanıyorum ki ‘Bulmuyorum’ diyecek” ifadelerini kullanmıştı.

ABD’de partiler üstü mutabakat

Buna karşın Türkiye’nin S-400 alımıyla ilgili ABD’de “çatlak” sese pek rastlanmıyor. ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan’ın mektubunda da bu konuya dikkat çekilmiş ve ABD Kongresi’nde Türkiye’nin S-400 alımına karşı partiler üstü bir mutabakat olduğu kaydedilmişti. ABD Temsilciler Meclisi, 11 Haziran’da Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füzesi alması durumunda yaptırım uygulanması çağrısı yapan “ABD-Türkiye ittifakına yönelik endişelerin ifade edilmesi” başlıklı tavsiye niteliğindeki kararını da oybirliğiyle almıştı. ABD Kongresi’nin alacağı olası CAATSA yaptırım kararına ABD Başkanı’nın muafiyet tanıma yetkisi bulunuyor ancak iç politikada eli rahat olmayan Trump’ın bu durumda böyle bir adım atıp atmayacağı belirsizliğini koruyor.

Shanahan ve Trump’la görüşme

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 26-27 Haziran’da NATO Savunma Bakanları toplantısına katılmak üzere gideceği Belçika’nın başkenti Brüksel’de Shanahan’la, Cumhurbaşkanı Erdoğan da G-20 toplantısı için 28-29 Haziran’da gideceği Japonya’nın Osaka kentinde Trump’la görüşerek Türkiye’nin bu konudaki görüşlerini anlatacak ve ABD yaptırımlarına engel olmaları için mevkidaşlarını ikna etmeye çalışacak. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler