Batı'ya öfke Erdoğan'a övgü

Rusya lideri Putin, 2014 değerlendirmesinde Batı’ya ayı metaforuyla yüklendi: “Rus ayısını zincire vurup dişlerini ve pençelerini sökmek istiyorlar.” Putin, kendisine benzetilen Erdoğan’ı, AB yaptırımlarına uymama kararına atfen “Çok sağlam adam” diyerek övdü.

Yayınlanma: 19.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna krizi ve Kırım’ın ilhakı nedeniyle hedef olduğu Batı yaptırımlarının Rus ekonomisini çöküşe sürüklemesinin ardından “kılıcını çekti”. Rusya’nın sembolü olan ayı metaforu üzerinden Batı’yı “ülkesini zincire vurup zayıflatmaya çalışmakla”
suçlayan Putin, son dönemde Batı’da kendisine benzetilerek eleştirilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da AB yaptırımlarına eşik etmediği için “Çok sağlam adam” sözleriyle övdü.

 

‘Onlar imparator biz kul!’

Batı yaptırımlarına petrol fiyatlarındaki büyük düşüş ve Rus doğalgazını
Avrupa’ya pazarlayacak stratejik Güney Akım projesinin iptalinin eklenmesiyle, Rus rublesi yarıdan fazla değer yitirirken; Putin dün Moskova’da yüzlerce gazeteciyle 3 saatten fazla süren yıl sonu değerlendirmesinde “zehir zemberek” konuştu. “Batılı ortaklarımız durmadılar. Sandılar ki kendileri kazanan imparator, kalanlar bir kenara atabilecekleri kulları” diyen Putin, “Rus ayısı” metaforuyla “Rusya’nın muazzam doğal kaynakları ve onları koruyan dişleri ve pençeleri olan nükleer silahlı gücünün bitirilmeye çalışıldığını” savundu: “Batılı ülkeler ‘Rus ayısını’ zincire vurmak istiyor. Ayıyı ele geçirdiklerinde dişlerini ve tırnaklarını (nükleer silahlar) söküp içi doldurulmuş oyuncağa çevirecekler. Ekonomimizde yaşananlar Kırım’ın bedeli değil, devlet olarak yükselmemizin bedeli. Bu yaşadığımız Kırım’ın ödetilmesi değil. Rusya’yı medeni bir ulus ve devlet olarak korumaya yönelik doğal arzumuzun bedeli.” Rus halkına “Rus ayısı sıkı durup
meyvelerini balını yese bile ülkemize uygulanan baskı durmayacak” ikazı yaparken, Batılı yetkililerin zengin kaynaklara sahip Sibirya için “Rusya’ya ait olmasının adil olmadığı” beyanlarını örnek verdi:

 

‘Teksas’ı çalmak adil mi?’

“Teksas’ı Meksika’dan çalmak adil miydi? Ve bizlerin kendi topraklarımızı kontrol etmemiz adil
olmuyor! Batı’nın bu kriz başlamadan çok önce Rus karşıtı duruşu vardı. Kanıtlar burada, Kuzey Kafkasya’daki terörizme destekte, NATO’nun Doğu Avrupa’ya füze sisteminde ve Batı medyasının Soçi Olimpiyatları haberlerinde.” Putin, sert retoriğe karşılık Avrupa ile ekonomik işbirliği arzusunu ise Türkiye üzerinden ifade etti.

 

Türkiye üzerinden mesaj

Türkiye ile çok sayıda ortak çıkarları bulunduğunu ve ilişkileri geliştirmeye kararlı olduklarını belirten Putin, Ankara’nın “Mavi Akım”a verilen gazın artırılması talebine olumlu yanıt verdiklerini anımsattı. Putin, Güney Akım yerine Yunanistan- Türkiye sınırına uzanacak hat ve kurulacak gaz dağıtım tesisi için “Avrupa’ya bağlı. Eğer Avrupa güvenli, istikrarlı bir gaz akışı istiyorsa oradan alabilir. Rusya’dan daha ucuz ve güvenli gaz tedarikçisi yok” vurgusu yaptı. AB Dış Politika
şefi Federika Mogherini başkanlığındaki heyetin son Türkiye ziyaretinde Rusya’ya yaptırım talebine atıf yapan Putin, Erdoğan’ın bunu geri çevireceğine “en ufak şüphesi olmadığını” söyledi. Putin, aralık başındaki Ankara ziyaretinde Erdoğan’la arasında geçen diyaloğu
aktardı. “Hatta Ankara’dayken Sayın Erdoğan’a ‘Sayın Cumhurbaşkanı, isterseniz bazı hususlarda açıklama yapmayalım. Bizde bir tabir vardır: Kazları kızdırmayalım, yarın bu tarafa uçmazlar diye’ dedim. Ancak Erdoğan, sağlam duruşu olan bir lider… Suskun kalamadı” diyen Putin, sessiz kalma teklifini yinelese de Erdoğan’ın tutumunun değişmediğini söyledi: “Kendisine bir kez daha, ‘Gelin bazı hususları açıklamayalım’ dedim. Erdoğan biraz düşündükten sonra, ‘Açıklayalım’ dedi.” Rus lideri, “Bu durum Türk ortaklarımızın tercihidir. Kendileri ‘Bizim saklayacak hiçbir şeyimiz yok’ demiştir. Türkiye ile birlikte herhangi bir ülkeye ait bir varlığı ele geçirme amacımız yok. Biz ikili ilişkilerimiz üzerinde çalışıyoruz” diye ekledi.

 

‘Bizde saray yok ki...’

Rus lideri Rus ekonomisi için önlemleri aldıklarını, ekonomiyi çeşitlendireceklerini söyledi, sosyal yükümlülükleri ihmal etmemeyi vaat etti ve halktan “düze çıkmak için” 2 yıl sabır istedi. Putin bir “saray darbesinden” korkup korkmadığı sorusuna ise “Sakin olun bizim sarayımız yok ki saray darbemiz olsun. Kremlin resmi rezidansı var, o da iyi korunur” yanıtını verirken, “güçlü halk desteğine” işaret etti. Konuşma sonrası anketlerde Rus liderin onay oranı yüzde 81 çıktı. Eşi Lyudmila’dan 30 yıl sonra boşanmış olan 62 yaşındaki Putin, özel hayatı sorulunca “Seviyorum ve seviliyorum. Her şey yolunda. Merak etmeyin” demekle yetinerek sevgili dedikodularını doğrulamış oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler