Dünya Ekonomik Forumu sürerken Greenpeace’ten çarpıcı rapor

Bu yıl iklim değişikliği temasıyla yapılan İsviçre’nin Davos kasabasında 50. Dünya Ekonomik Forumu toplantısı sürerken Greenpeace, “Sorun finans sektöründe” adlı raporunu yayımladı. Rapor, Davos’ta toplantıya katılan bankalar ve emeklilik fonlarının fosil yakıt şirketlerine milyonlarca dolar desteği olduğunu belirtiyor.

Yayınlanma: 22.01.2020 - 02:00
Dünya Ekonomik Forumu sürerken Greenpeace’ten çarpıcı rapor
Abone Ol google-news

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül, “Küresel ısınmayı 1.5 derecede tutmak için dakikaları saydığımız bir çağdayız. Sermayedarlar ve hükümetler fosil yakıtlara hemen bugün sırt çevirmeli, iklim adaleti ve yenilenebilir enerji politikalarını devreye sokmalı” dedi.

PARASI BANKALARDAN

Rapora göre Davos’ta temsil edilen 24 banka, Paris İklim Anlaşması’nın imzalandığı 2015’ten 2018’e kadar, fosil yakıt sektörüne 1.4 trilyon ABD Doları finansman sağladı. Raporda bu paranının 2018 yılında dünyadaki en yoksul 3.8 milyar insanın sahip olduğu meblağa denk geldiği de belirtildi. Bu 24 banka arasında yalnızca 10 bankanın 1 trilyon dolarlık fosil yakıt finansmanından sorumlu olduğu ifade edilen raporda özetle, 1 trilyon dolar ile günümüzdeki küresel kurulu güçten daha fazla kurulu güce sahip bir güneş santralının finanse edilebileceğine dikkat çekildi. 

‘İKLİM KRİZİNDEN SORUMLULAR’

Greenpeace Genel Direktörü Jennifer Morgan, “Davos’taki bankalar, sigorta şirketleri ve emeklilik fonları karşı karşıya olduğumuz iklim krizinden sorumlular. Çevresel ve ekonomik konulardaki uyarılara rağmen, fosil yakıt sektörünü destekleyerek bir başka küresel mali krize yol açıyorlar. Davos’taki sermayedarlar, gezegeni kurtarmak istediklerini söyleseler de, rapor bu oyuncuların kısa vadeli kâr için gezegeni yıkıma sürüklediklerini gözler önüne seriyor” dedi.

‘HEPİMİZİN ORTAK PROBLEMİ’

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül de şöyle konuştu:

“Dünya Ekonomik Forumu Kurucusu Claus Schwab, forumun 50. yıl manifestosunda sosyal ve çevresel sorunlara en iyi tepkiyi özel şirketlerin vereceğini savunuyor. Greenpeace’in raporu ise Schwab’ın foruma da davet ettiği “kahraman” şirketlerin iklim krizini finanse ettiğini ortaya koyuyor. Şirketlerin ve destekçilerinin bu aymazlığı sadece Avustralya’yı, kutupları veya ada devletlerini tehdit etmiyor. İklim krizi hepimizin ortak problemi. 

Bu problemi fosil yakıtları destekleyerek kangren haline getirmekte olan bankalar ve sigorta şirketlerinin yaptığı ise yok oluşa davetiye çıkarmak. Küresel ısınmayı 1.5 derecede tutmak için dakikaları saydığımız bir çağdayız. Sermayedarlar ve hükümetler fosil yakıtlara hemen bugün sırt çevirmeli, iklim adaleti ve yenilenebilir enerji politikalarını devreye sokmalıdır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler