'Muhafazakâr İran'ı ikna çabası

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, muhafazakârları nükleer anlaşmaya ikna etmeye çalışıyor.

Yayınlanma: 06.01.2015 - 11:59
Abone Ol google-news

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesindeki muhafazakarları uluslararası tecridi bitirecek nükleer anlaşmaya ve dünyaya açılmaya ikna etmeye çalışıyor. Ruhani, “İran’ın sürdürülebilir bir kalkınma için uluslararası tecritten çıkarılması gerektiğini” belirtip “Yabancı yatırımcıları tehdit görmemeliyiz” dedi.

 

‘Zora sokan dış politika değişmeli’

Batı ile nükleer müzakereler İran’daki muhafazakâr siyasi elitlerde kaygı yaratırken yaptırımlar ve petrol fiyatlarının yarı yarıya düşmesiyle sorunları katlanan Ruhani dün Tahran’da 1500 kadar ekonomi uzmanının katıldığı konferansı vesile etti. İslam Cumhuriyeti’nin ilkelerinden vazgeçmeyeceğini belirten Ruhani, diğer yandan dünyaya açılma sayesinde ülkenin çok daha iyi bir yere geleceğini vurguladı. İran için “sürdürülebilir kalkınma” hedeflediklerini belirten Ruhani, ülkeyi zora sokan dış politikanın değişmesinin gerekliliğini “Siyasi hayatımız tecrit halindeyken sürdürülebilir bir büyüme sağlayamayacağımızı gösterdi” sözleriyle vurguladı.

 

‘Yabancı yatırımcı artık tehdit değil’

Ruhani, “Ekonomimiz hükümet tekelinde olduğu sürece gelişemeyecek. Ekonomi rekabetle tanışmalı. Spekülasyondan kurtulmalı, şeffaf olmalı. Şeffaflık sağlarsak yolsuzlukla savaşabiliriz” dedi. “Yabancı yatırımcı İran’a gelirse bağımsızlığımızın tehlikeye düşeceğini söylediğimiz zamanlar geçti” sözleri dikkat çekti.

 

Parlamento yerine referandum

Nükleer müzakerelerin “zayıflık” görülmemesi gerektiğini belirten Ruhani, “İdeallerimiz zenginleştirme sentürfijlerimize bağlı değil. Yürek ve irade meselesi. Ayaklarımızın üzerinde durmak istiyoruz, petrol ihracatına daha az ihtiyaç olsun istiyoruz” dedi. Parlamentoda muhafazakar çoğunlukla karşı karşıya olan Ruhani, ekonomik, sosyal, siyasi ve kültürel alanda temel konularda referandum istediğini vurgularken “Halkın çıkarları için gereken yapılacak. Bazı vakalarda iç siyasi lobi düşündüğünüzden çok daha güçlü” demesi de dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler