Yabancı düşmanlığını karanlığa gömdüler

PEGIDA Dresden’de 18 bin kişi toplasa da, Almanya çapında 40 bine yakın kişi Müslümanlarla dayanışmak için sokaklara döküldü. Köln Katedrali, Brandenburg Kapısı PEGIDA’ya karşı ışıklarını kapattı.

Yayınlanma: 07.01.2015 - 03:00
Abone Ol google-news

Avrupa’nın en çok göçmen alan ülkesi Almanya, yükselişe geçen İslam karşıtı hareket ile buna karşı seferber olanlar arasında hararetli gövde gösterilerine sahne oluyor. “Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar”, kısaca PEGIDA hareketi Ekim 2014’den beri gösteri düzenlediği Dresden kentinde önceki gün 18 binlik rekor katılımcı topladı, ama diğer kentlerde Müslümanlarla
dayanışanlar ağır bastı. Geceye Türkiye kökenlilerin yoğun yaşadığı Köln kentinde Alman Gotiği’nin başyapıtı katedralin ışıklarını söndürerek PEGIDA’yı karanlıkta bırakması damga vurdu.

 

Bild kampanyasına eski başbakanlardan destek

Dresden’de PEGIDA karşıtı gösteriye 3 bin kişi katılırken, Opera Evi ve Volkswagen fabrikası ışıklarını kapatarak PEGIDA’yı protesto etti. Köln’de “Döner yerine patates yeğdir” gibi afişlerle PEGIDA için toplanan birkaç yüz kişinin yürüyüşüne 5 bin kişi set çekerken, Almanya’nın en turist çeken tarihi eseri olan Köln Katedrali 18.30- 20.00 arası ışıklarını kapattı. Protestan Antoniter Kilisesi, Belediye Meclisi ve Çikolata Müzesi’nin de ışıklarını söndürmesiyle kent merkezi karanlığa gömüldü. Berlin’de “Almanlar Nazilere karşı”, “Yabancı düşmanlığı insanlığa aykırı”, “Ülkemiz için utanç kaynağı” sloganları atan 5 bin kişi Adalet Bakanı Heiko Maas’ın katılımıyla PEGIDA yürüyüşüne engel olurken, Brandenburg Kapısı’nda ışıklar söndü. Müslümanlarla dayanışmak için Münster’de 10, Stuttgart’ta 8, Hamburg’da 4, Marburg’da 3 bin kişi sokağa döküldü.

 

PEGIDA’ya sarışın sözcü

Başbakan Angela Merkel’in yeni yıl konuşmasında yabancı düşmanı gösterilere katılınmaması çağrısı sonrası, Bild gazetesi başsayfadan “PEGIDA’ya hayır” kampanyası başlattı Kampanyaya katılan 50 ünlü arasında yer alan eski başbakanlar Helmut Schmidt ve Gerhard Schröder PEGIDA’ya başkaldırı çağrısı yaptı. Milli takım menajeri Oliver Bier hoff “göçmen kökenli futbolcularla dünya şampiyonu” olduklarını hatırlattı.

Yılda 450 bin göçmen alan Almanya’da, yüzde 30 “İslam çok etkinleşti, PEGIDA haklı” görüşünde. Dresden’de PEGIDA’nın “sarışın güzeli” sözcüsü haline gelen Kathrin Örtel, Merkel’e “Almanya’da yine siyasi baskı başladı. Göçmen ve mülteci politikalarına haklı eleştiriler getiriyoruz diye bütün ana akım bize ırkçı, Nazi diyerek hakaret ediyor” tepkisini gösterdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler