Belki de son kez buluştular

Auschwitz’ten kurtulan ve hâlâ hayatta olan 300 kişiyi bir araya geldi. Bunun soykırımdan kurtulanların katılmaya ömrünün yetebileceği son büyük etkinlik olduğu sanılıyor.

Yayınlanma: 27.01.2015 - 23:11
Abone Ol google-news

Uluslararası Holokost Günü olarak anılan Auschwitz’in kurtarılışının 70. yıldönümü’nde törenler düzenlendi. Nazi zulmü ve Yahudi soykırımının simgesi Auschwitz’ten kurtulanlar törenlerde bir araya geldi. Nazilerin, çoğu Yahudi 1.1 milyon insanı öldürdüğü Polonya’daki kampta düzenlenen tören, Auschwitz’ten kurtulan ve hâlâ hayatta olan 300 kişiyi bir araya getirdi. Kader arkadaşları kucaklaştı ve gözleri önünde katledilen arkadaşlarını andı. Bunun soykırımdan kurtulanların katılmaya ömrünün yetebileceği son büyük etkinlik olduğu sanılıyor.

Alman parlamentosunda ayrıca düzenlenen törende, Auschwitz’ten kurtulanlardan biri, Başbakan Angela Merkel’in aralarında bulunduğu milletvekilleriyle birlikte oturdu.

Alman Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, parlamentoya hitabında, “Auschwitz’siz Alman kimliği düşünülemez. Holokost’un hatırası, Almanya’nın tüm yurttaşlarının dert edindiği bir mesele olmaya devam etmektedir. Ülkemiz tarihine ait bir meseledir” dedi. Almanya’nın ahlaki görevinin geçmişi hatırlamaktan ibaret olmadığını, hem insanlığı hem de her bir bireyin haklarını korumayı gerektirdiğini söyleyen Gauck, Almanya’daki İslam karşıtı PEGIDA gösterilerine atıfla “Bunu tam da bizim Almanya’da farklı kültürler ve dinler arasında işbirliği konusunda yeniden uzlaşmaya varmamız gerektiği bir zamanda vurguluyoruz. Hepimizin içinde yaşamak istediği toplum ancak bireylerin onuruna saygı gösterilmesi ve dayanışmanın capcanlı olmasıyla gelişecektir” diye konuştu. Törenler için Polonya’ya giden “Schindler’in Listesi” filminin meşhur ABD’li yönetmeni Steven Spielberg, 70 yıl sonra Yahudilerin Hollywood’dan Facebook’a her yerde hâlâ Yahudi karşıtlığıyla karşılaştıklarına dair bir konuşma yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler