Almanya’da ‘Kavgam’ kavgası

Nasyonal Sosyalizmin elkitabının telif hakları 70 yıldır Almanya’nın Bavyera eyaletinde ve eyalet yönetimi kitabın yayımlanmasını yasaklamış bulunuyor. Ancak Hitler’in ölümünün üstünden 70 yıl geçmiş olacağı için, Almanya’daki Çağdaş Tarih Enstitüsü 2016’nın ocak ayında kitabın eleştirel açıklamalar içeren yeni bir baskısını yayımlayacak.

Yayınlanma: 27.02.2015 - 00:00
Abone Ol google-news

Almanya’da Adolf Hitler’in “Mein Kampf - Kavgam” adlı kitabının yeniden yayımlanması kararı tartışmalara yol açtı. Yayımlanması 75 yıldır yasak olan kitabın 2016 başlarında basılmasının, tarihsel bakımdan yararlı mı olduğu, yoksa aşırı sağa cesaret mi vereceği tartışılıyor. Nasyonal sosyalizmin elkitabı niteliğindeki “Kavgam”ın telif hakları 70 yıldır Almanya’nın Bavyera eyaletinde ve eyalet yönetimi kitabın yayımlanmasını yasaklamış bulunuyor. Ancak 2015 Aralık ayında Hitler’in ölümünün üstünden 70 yıl geçmiş olacağı için, Almanya’daki Çağdaş Tarih Enstitüsü 2016’nın ocak ayında kitabın eleştirel açıklamalar içeren yeni bir baskısını yayımlayabilecek. Enstitünün direktör yardımcısı Magnus Brechtken, Washington Post gazetesine yaptığı açıklamada “Geçmişte yıkıcı etkiler yaratmış bir kitabın kamuya yeniden sunulmasının bazılarını tedirgin ettiğini anlıyorum. Öte yandan, bunun, tarih eğitimi vermenin ve insanları aydınlatmanın yararlı bir yolu olduğu kanısındayım; uygun ve gerekli yorumlar eşliğinde yapılacak bir yayın, o sarsıcı olayların bir daha hiç tekrarlanmamasına yarayabilir” dedi.

“Kavgam” özgün baskılarının bulunduğu Bavyera Eyalet Kütüphanesi’nde görevli kütüphanecilik tarihçisi Florian Sepp ise “Bu kitap kamu için çok tehlikeli” dedi. Almanya’daki Yahudi toplulukları da, “Kavgam”ın, “insan havsalasına sığmayan bir kitap olduğu”nu vurguladılar ve böylesine kötücül bir kitabın yayımlanmasının insanlığa nasıl bir yararı olacağını sorgulayan açıklamalar yaptılar.

Öte yandan, kimileri “Kavgam”ın Almanya’da basımının şimdiye kadar yasak olmasına karşın kitaba internetten kolaylıkla erişilebildiğini belirtirken kimileri de “Kavgam”ın yeniden kitap olarak basılmasının ona bir “meşruluk duygusu” kazandırabileceğini vurguluyorlar.

Bu arada, “Kavgam”ın aslının 700 sayfa olmasına karşılık, yeni baskının Hitler’in görüşlerine getirilecek eleştirel yorumlarla birlikte 2 bin sayfa tutacağı belirtiliyor.

Kitabın yeniden basılabileceğini savunanlar, Hitler’in yalanlarının eleştirel yorumlarla çürütüldüğü resmi yeni baskının kitabın yorumsuz özgün baskısından daha yararlı olacağı kanısındalar.

“Kavgam”ın önemli bir tarihsel belge olduğunu, 1920’ler ve 1930’larda Almanya’da küçük bir azınlığın nasıl düşündüğünü ve Nazi Almanyası’nı oluşturan toplumsal koşulları günümüz okurunun gözleri önüne serdiğini söyleyenler de yok değil.

 

‘Mutlak otorite Führer’

HİTLER ‘KAVGAM’DA NE DİYORDU

Adolf Hitler, 1923’te tutuklanıp 5 yıla mahkûm olmasına karşın yalnızca 9 ay yattığı Landsberg Cezaevi’nde yazdığı “Kavgam”da ırklar ve bireyler arasındaki eşitsizliğin doğal düzenin değişmez özelliği olduğunu vurguluyor, insanlığın öncüsü olarak nitelediği “Âri ırk”ı yüceltiyordu. Ona göre, insanlığın temel birimi “halk”, en büyük halk ise “Alman halkı”ydı. Almanlar kendilerine “yaşam alanı” bulmak için doğuda Slavların topraklarına doğru yayılmak zorundaydılar. Demokratik yönetimlerin en büyük yanlışı, bireylerin eşit olduğu ve halkın kendi çıkarlarını koruyabileceği varsayımına dayanmasıydı. Mutlak otoriteye sahip olan “Führer”, halkın birliğini sağlayabilecek tek güçtü. Nasyonal sosyalizmin en büyük düşmanı, çökmekte olan liberal demokrasi değil, enternasyonalizmi savunan Marksizmdi. Marksizmden sonraki en büyük tehlike ise Yahudilikti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler