IŞİD 3 bin yıllık kenti yıkıyor

Musul'a yönelik operasyon bekleyen IŞİD, insanlık mirasını yok etme telaşına düştü. 3 bin yıllık antik Nimrud kentine dozerlerle giren IŞİD yıkıma başladı.

Yayınlanma: 06.03.2015 - 10:10
Abone Ol google-news

IŞİD tarafından işgal edilen Musul'a yönelik büyük bir operasyon beklenirken, IŞİD'in son hamlesi dünyayı adeta şoke etti. Savunmaya yönelik çalışmalar yapması beklenen IŞİD, dünya mirasıtarihi kentleri yok etmeye girişti. 3 bin yıllık Asur kenti Nimrud'a dozerlerle giren IŞİD, Moğol istilasından beri dünyanın gördüğü en büyük kültür katliamını yapıyor.

Dehşete düşüren infazlarıyla bütün dünyanın nefretini kazanan, IŞİD, insanlık mirası eserleri yok etmeye devam ediyor. Kafa kesme görüntüleriyle "Müslüman" imajına büyük zarar veren IŞİD, el yazması binlerce kitabı yok ettikten sonra şimdi detarihi 3 bin yıl öncesine kadar uzanan Nimrud kentini yok etmeye girişti.

Buldozerlerletarihi kente giren IŞİD'in Musul'un 30 kilometre güneydoğusunda bulunan ve kökleri milattan önce 13'üncü yüzyıla kadar uzanan Nimrud'a ne kadar zarar verdiği bilinmiyor.

IŞİD'İN TARİHİ ESER KAÇAKÇILIĞI
ABD'deki Stony Brook Üniversitesi'nden Iraklı bir arkeolog olan Abdülemir Hamdani, Fransız haber ajansı AFP'ye "Herkes bunun olacağını biliyordu. IŞİD'in planı Irak'ın kültürel mirasını yok etmek" dedi.

1988 yılında bir grup Iraklı arkeoloğun mücevherler bulmasıyla başlayan geniş kapsamlı kazılar büyük bir antik kenti ortaya çıkarmıştı.

Nimrud'un hazineleri Musul, Bağdat, Paris ve Londra'daki müzelere taşınmış olsa da insan kafalı kanatlı boğa heykelleri kazı alanında bulunuyordu.

'BİR SONRAKİ HEDEF HATRA'
Iraklı arkeolog Hamdani, IŞİD'in kültürel miras değerlerini teker teker yıkmaya devam edeceğini belirtirken "Bir sonraki hedefleri elbette Hatra olacak" diyor.

Irak'ın Ninova bölgesinde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Hatra, bir dönem Asur medeniyetine de başkentlik yapmış bir kent.

UNESCO Başkanı Irina Bokova, BM Güvenlik Konseyini olağanüstü gündemle toplanmaya çağırdı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden de Musul müzesinde yaşanan yağmalamayı soruşturmasını talep etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler