Putin, Erivan’ı tercih etti

Türkiye ile Ermenistan arasındaki 24 Nisan yarışında Rusya Devlet Başkanı Putin, tercihini Erivan’dan yana kullandı. Erdoğan’ın Çanakkale Zaferi’nin yıldönümüne davet ettiği Putin’in Erivan’da düzenlenecek “100’üncü Yılda Soykırımı Anma Törenine” katılacağı duyuruldu.

Yayınlanma: 13.03.2015 - 07:34
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, ilk defa bu yıl kutlanacak ve Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıldönümü için yaptığı davete Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den ret yanıtı geldi. Putin, Erdoğan yerine Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın davetini kabul etti. Moskova’dan gelen olumsuz yanıtlar üzerine Ankara bir süredir Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev’in Çanakkale’ye gelmesi için girişimlerini sürdürüyor. Putin’in bu kararı Sarkisyan ile yaptığı telefon görüşmesinin Kremlin tarafından duyurulması ile açıklandı. Açıklamada, Putin’in, Erivan’da 24 Nisan’da düzenlenecek “100’ncü yılda Soykırımı Anma Törenine” katılacağı duyuruldu

 

100. yıl için imza attılar

Ermeni tehcirinin 100’üncü yılını İstanbul’da anmak için imza kampanyası başlatıldı, Türkler de imzaladı

Erivan ve Ankara arasında 1915 olaylarında yaşamını yitiren Ermeniler ve Çanakkale şehitleri için “100’üncü yılda anma yarışı” devam ederken dünyaca ünlü isimlerden Ermenileri İstanbul’da anmak için çağrı geldi. Başlatılan kampanyaya ilk imza koyanlar arasında Charles Aznavour gibi Ermeni iddialarına desteğiyle bilinen isimlerin yanı sıra Saraybosna kuşatması sırasında Bosna Hersek ordusunda görev yapan Sırp asıllı General Jovan Divjak ve Akdamar Kilisesi’nin restorasyonunu yapan mimar Zakariya Mildanoğlu da yer alıyor.

Avrupa Irkçılık Karşıtları Taban Örgütleri Hareketi’nin (EGAM) girişimiyle 1915’in İstanbul’da anılması için başlatılan kampanyaya Fransa eski Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Filozof Bernard Henri Lévy, Avrupa Parlamentosu’nun eski vekillerinden Daniel Cohn Bendit, Nobel Edebiyat Ödülü Sahibi Dario Fo, film yönetmeni Amos Gitai, Filozof André Glucksmann imza koyan isimler arasında yer alıyor.

Ermenilerin “soykırım” tezine desteği gösteren kampanyaya ilk imza atan Türkler arasında ise Ahmet İnsel, Cengiz Aktar, Ferhat Kentel, Ferda Keskin, Sinan Özbek gibi profesörlerin yanı sıra çok sayıda gazeteci ve sivil toplum örgütü temsilcisi de var.

Le Monde, Publico, Kathimerini gibi gazetelerde yayımlanmakta olan ilanın başlığı ise, “1915- 2015: Gelin Ermeni Soykırımı’nı Hep Birlikte Türkiye’de Analım!”

 

İmza atan Türkler

Kampanyaya Türkiye’den katılımın yüksek olması dikkat çekti. Listede Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin, İHD Başkanı Öztürk Türkdoğan, Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu Başkan Yardımcısı Yusuf Alataş, müzisyen Şanar Yurdatapan, avukat Nurcan Kaya’nın da imzası yer alıyor. Yazar Aydın Engin’in yanı sıra kampanyaya imza koyan gazeteci ve yazarlar arasında Murat Çelikkan, Ümit Kıvanç, Cafer Solgun da yer aldı.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler