Linç edilen Afgan kadının tabutunu kadınlar taşıdı

‘Kuran yaktı’ bahanesiyle linç edilerek yakılan 27 yaşındaki Ferhunde’nin naaşını kadınlar taşıdı. Törende öfke hâkimdi.

Yayınlanma: 22.03.2015 - 21:52
Abone Ol google-news

Taliban iktidarda olmasa da zihniyetinin hüküm sürdüğü Afganistan’da ‘Kuran yaktığı’ gerekçesiyle linç edilip yakılarak ödürülen genç kadının cenazesi öfke seline dönüştü. Başkent Kâbil’deki dünkü cezane ilklere sahne olurken genç kadının tabutunu kadınlar taşıdı. Yüzlerce kişi tekbir getirip “Adalet istiyoruz” sloganları attı.

27 yaşındaki Ferhunde polislerin gözü önünde onlarca erkek tarafından tekme ve sopalarla dövülerek öldürülmüş, yakılan cesedi Kâbil Nehri’ne atılmıştı. Cep telefonlarıyla görüntülenen olay dünyada yankılanırken BM de kınamıştı. Korkunç lincin gerekçesi genç kadının Kâbil’de bir cami önünde Kuran yaktığı iddiasıydı. Linci haklı göstermeye çalışan Kabil polis sözcüsü, Ferhunde’nin bu yolla ABD vatandaşı olmayı umduğunu iddia etmiş, bir imam “Hükümeti uyarıyorum, bunu yapanları yakalarlarsa isyan çıkar” diye vaaz vermişti.

Kadına şiddetin cezasız kaldığı koyu muhafazakâr ülkede Ferhunde’nin dün Kâbil’deki cenaze törenine erkekler de dahil yüzlerce kişi katıldı. “Bu bir aileye, bir kızkardeşe, insanlığa karşı işlenmiş bir suç” diyen aktivist Bari Selam, cinayete karışan veya destek olanların hesap vermesini istediklerini söyledi. Taliban’la savaşa odaklanan polislerin yetersizliğine vurgu yapan Devlet Başkanı Eşref Gani, “Anayasal ve hukuksal rolleri bu olmadığı halde, polislerin görevlerinin yüzde 90’ı savaşmak” dedi. Gani’nin emriyle kurulan soruşturma komitesinin başındaki General Muhammed Zahir, genç kadının Kuran yaktığına dair hiçbir kanıt olmadığını söyledi. Linçle ilgili 8’i polis 21 kişinin gözaltına alındığını belirten Zahir, “Ferhunde masumdu. Polisleri sorgulayacağım, öldürülsem bile faillerin cezasız kalmasına izin vermeyeceğim” dedi.

İlahiyat öğrencisi

Ferhunde’nin yıllardır psikiyatrik tedavi gördüğünü söyleyen babasının ise, ailenin güvenliği için polislerin “Şehri terkedin” ikazı yüzünden olası saldırıları teskin için yalan söylediği ortaya çıktı. Baba, kızının ilahiyat okuduğunu ve hatim indirdiğini belirtti. Erkek kardeşi Necibullah Melikzade “Ferhunde çok dindar bir kızdı, beş vakit namaz kılardı” derken, bir komşuları “Akıl hastası olduğuna dair hiçbir şey duymadık. Başörtüsüz sokağa çıkmazdı, mezun olmak üzereydi” ifadelerini kullandı.

Afganistan’da 2012’de ABD kontrolündeki Bagram hapishanesinde Kuran yakıldığı haberi üzerine 5 gün süren şiddetli gösterilerde 30 kişi ölmüştü. Geçen yıl seçilen Gani, kampanyasını kadın hakları ve eşitliğe dayandırmıştı. Yeni anayasası kadınlara eşitlik ve şiddete karşı koruma öngörse de uygulama değişmiyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler