Düşerken kaydetmiş

Germanwings uçağının düşme anının görüntülerinin enkazdan çıkan bir cep telefonundan çıktığı iddia edildi. Lufthansa pilotun depresyon tedavisi gördüğünü bildiğini itiraf etti.

Yayınlanma: 02.04.2015 - 07:23
Abone Ol google-news

Geçen hafta Fransa Alpleri’nde düşen Germanwings uçağının enkaz alanında bulunan bir cep telefonunun hafıza kartında talihsiz uçağın son anlarını gösteren bir video bulunduğu iddia edildi. Videoyu izlediklerini belirten Alman Bild gazetesi ve Fransız Paris Match dergisi, bulanık görüntülerde yolcuların farklı dillerde “Aman Tanrım” çığlıklarının ve kaptan pilotun kokpit kapısını kırmaya çalışmasından geldiği sanılan metal çarpma seslerinin duyulduğunu yazdı. Videonun son saniyelerinde insanların ağladığı ve kabinin bir yanından patlama olduğunun görüldüğü belirtildi. Fransız soruşturmacılar ise kaza alanından toplanan telefonların henüz incelemeye gönderilmediğini ve videonun sahte olduğunu savundu. Fransa Devlet Başkanı François Hollande, olay yerinden toplanan cenaze kalıntılarının kimlik tespitinin haftasonuna kadar tamamlanacağı sözü verdi.

Öte yandan yardımcı pilotu için daha önce ‘uçmaya yüzde 100 elverişli’ diyen Lufthansa, Andreas Lubitz’in geçmişte depresyon tedavisi gördüğünden haberdar olduğunu itiraf etti. Şirketten yapılan açıklamaya göre, 2009’da pilotluk eğitimine aylarca ara veren Lubitz, Arizona uçuş okuluna gönderdiği e-postada “ciddi bir depresyon” geçirdiğini yazdı. Lufthansa’dan gelen yazışma ve tıbbi belgeleri inceleyen Alman savcılar, genç pilotun eğitimini tamamlamadan önce intihar eğilimi için tedavi gördüğünü açıklamıştı. Kaza günü işe gitmemesi gerektiği halde raporu yırtıp attığı anlaşılan Lubitz, Fransız savcılara göre kaptan pilot Patrick Sondheimer’ı kokpitten çıkması için teşvik ettikten sonra kapıyı kilitleyip uçağa hızla irtifa kaybettirerek 150 kişinin ölümüne neden oldu.

Havayolunun ihmali!

Kara kutu kayıtları ortaya çıkınca Lubitz’in eğitiminde bir sekte olduğunu açıklayan Lufthansa yönetimi sebebini belirtmemişti. Dün kaza alanı yakınlarında kurbanların anısına kurulan anıtı ziyaret eden Lufthansa yönetim kurulu başkanı Carsten Spohr, gazetecilerin son açıklamaya dair sorularını yanıtsız bıraktı. Alman Handelsblatt gazetesine göre, 15 Nisan’daki kuruluş yıldönümü kutlamalarını iptal eden Lufthansa’nın “60 yıllık şirket tarihinin en kara günü” olarak tanımladığı kazanın sigorta ödemeleri için 300 milyon dolar ayırması da manidar. Uçak kazalarında genellikle yolcu başına 1 milyon dolar ödeme yapılırken, Lufthansa’nın bütçeyi iki katına çıkarması açılacak davalara dair bir öngörünün ürünü.

Almanya’da işverenlerin çalışanlarının tıbbi durumunu soruşturmasını engelleyen doktor hasta gizliliği yasaları da tartışılmaya başlandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler