Türk gemisine hava saldırısı: Kaptan hayatını kaybetti

Türk şirketine ait Tuna-1 isimli kuru yük gemisi Tobruk’un yaklaşık 13 mil açığında, uluslararası toplumun tanıdığı Libya yönetimi tarafından vuruldu. Saldırıda geminin 3. kaptanı hayatını kaybetti. Libya, silah taşıdığını iddia ettiği geminin “uyarıldığını” açıkladı.

Yayınlanma: 11.05.2015 - 11:18
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanlığı, dün akşam saatlerinde bir Türk şirketine ait Cook Islands bayraklı, "Tuna-1" isimli kuru yük gemisinin Libya limanina giderken, Tobruk'un yaklaşık 13 mil açığında, uluslararası sularda karadan topçu atışına maruz kaldığını, saldırı üzerine bölgeden uzaklaşmaya çalışan gemiye aralıklarla iki ayrı hava saldırısı düzenlendiği, saldırılarda geminin Türk vatandaşı 3. kaptanının hayatını kaybettiğinin, mürettebattan yaralananlar olduğu, gemide maddi hasar meydana geldiğini açıkladı.

Libya'dan gemi bombalama açıklaması: Uyardık

İşte saldırıya uğrayan Türk gemisi Tuna 1 FOTO GALERİ

Dışişlerinden Libya'nın gemi saldırısına kınama

İşte Türk gemisine saldırıda öldürülen kaptan

'TÜRK VATANDAŞI 3. KAPTAN HAYATINI KAYBETTİ'

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama şöyle; "Dün (10 Mayıs) akşam saatlerinde bir Türk şirketine ait Cook Islands bayraklı, "Tuna-1" isimli kuru yük gemisinin İspanya'dan aldığı alçıpan yükünü teslim etmek üzere Tobruk/Libya limanına giderken, Tobruk'un yaklaşık 13 mil açığında, uluslararası sularda karadan topçu atışına maruz kaldığı öğrenilmiştir. Saldırı üzerine bölgeden uzaklaşmaya çalışan gemiye aralıklarla iki ayrı hava saldırısı düzenlendiği, saldırılarda geminin Türk vatandaşı 3. kaptanının hayatını kaybettiği, mürettebattan yaralananlar olduğu, gemide maddi hasar meydana geldiği bildirilmiştir. Olayda hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah'tan rahmet diliyoruz."

'ULUSLARARASI HUKUKTAN KAYNAKLANAN TAZMİNAT DAHİL HER TÜRLÜ HAKKIMIZ MAHFUZDUR'

"Uluslararası sularda sivil bir gemiye karşı gerçekleştirilen bu alçakça saldırıyı şiddetle kınıyor, saldırıyı gerçekleştirenleri lanetliyoruz. Bu menfur saldırı ilgili Libya makamları nezdinde şiddetle protesto edilmiş, anılan gemiye ve bölgede bulunabilecek diğer Türk gemilerinin güvenliğine yönelik eylemlerin derhal sona erdirilmesi ve sözkonusu saldırının sorumluları hakkında gerekli hukuki işlemlerin yapılması talep edilmiştir. Anılan gemiye yönelik saldırı kapsamında uluslararası hukuktan kaynaklanan tazminat dahil her türlü hakkımız mahfuzdur. Konu hakkında ilgili uluslararası örgütler nezdinde girişimler yapılmaktadır. Sözkonusu saldırı, Libya hava ve deniz limanları başta olmak üzere sivil altyapıyı bombalayan, BM gözetimindeki Libya Siyasi Diyalog Sürecine katılan resmi heyetlerin seyahatlerini engellemek için havalimanlarına saldıran, sivil uçakları tehdit eden ve daha önce de olduğu gibi sivil gemilere saldıran kişilerin uluslararası hukuk ihlallerinin yeni bir örneğidir. Bu tür suçları işleyenlerin BM Şartı ve ilgili BMGK Kararları çerçevesinde sorumlu tutulmaları hayati önem taşımaktadır."

GEMİ YARIN TÜRKİYE'DE OLACAK

Libya açıklarındaki uluslararası sularda saldırıya uğrayan, bir Türk şirketine ait Cook Adaları bandıralı kuru yük gemisi "Tuna-1"in, Türkiye'ye doğru yola çıktığı ve yarın Fethiye Limanı'nda olacağı bildirildi.

Gemi Kaptanı Ünal Bilici'den alınan bilgiye göre, gemi dün akşam Tobruk'a doğru hareket ettiği sırada Libya'nın yaklaşık 10 mil açığında herhangi bir uyarı yapılmaksızın karadan ağır silah saldırısına uğradı.

Saldırı üzerine gemi acil durum sinyali göndererek karadan daha da uzaklaştı. Acil durum sinyaline Yunanistan, Malta ve Fransa'dan cevap geldi. Yaklaşık 10 dakika sonra ise gemiye hava saldırısı düzenlendi, geminin 3. kaptanı hayatını kaybetti. Gemi, ikinci saldırının yapıldığı yerden 7 mil daha uzaklaştığında üçüncü hava saldırısına maruz kaldı. Saldırılarda, makine dairesi ve mürettebatın acil durumlarda sığındığı yer hedef alındı.

Gemide 8'i Türk, 6'sı Gürcistan ve 1'i de Azerbaycan uyruklu olmak üzere 15 kişilik mürettebat bulunuyordu.

Saldırı sonrasında çıkan yangını mürettebat kendi imkanlarıyla söndürmeyi başardı ancak gemide ciddi hasar meydana geldi.

Türkiye'ye doğru yola çıkan geminin, 24 saatte Fethiye Limanı'nda olması bekleniyor. Eskortluk yapacak Deniz Kuvvetleri unsurlarının 5 saat içinde gemiye ulaşacağı öğrenildi.

'TÜRKİYE, LİBYA HALKININ YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEK' 

Türkiye'nin Libya Özel Temsilcisi Emrullah İşler, Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya işaret ederek gerekli girişimlerde bulunulduğunu belirtti. Türkiye'nin, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar Türk vatandaşlarının yanında yer aldığını ve haklarını aradığını kaydeden İşler, olayla ilgili acele davranılmaması gerektiğini vurguladı. İşler, olayın kim tarafından gerçekleştirildiği, amacı ve arkasındaki dinamiklerin ne olduğunun araştırıldıktan sonra değerlendirme yapılması gerektiğini söyledi.

"Türkiye, Libya halkının yanında olmaya devam edecek ve Libya'daki mevcut krizin sona erdirilmesi için tüm taraflarla iyi niyetli görüşmelerini sürdürecektir" diyen İşler, Libya'nın istikrara kavuşması için Türkiye'nin üzerine düşeni yapacağını vurguladı. İşler, saldırıda hayatını kaybeden 3. kaptana Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler