IŞİD 400 sivili katletti

Terör örgütü IŞİD'in Suriye'nin Palmira antik kentinde çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 400 sivili öldürdüğü iddia edildi.

Yayınlanma: 24.05.2015 - 14:43
Abone Ol google-news

IŞİD, Suriye’de ele geçirdiği Tedmur kentindeki 2 bin yıllık antik kent Palmira’nın kalesine kara bayrağını dikip müzeye girerken, Suriye katliam alarmı verdi. Suriye devlet televizyonu, militanların Palmira’da çoğu kadın ve çocuk en az 400 kişiyi öldürdüğünü duyurdu. Muhalif aktivistler de sokaklarda hükümet sempatizanı oldukları gerekçesiyle öldürülen yüzlerce insanın cesetlerinin olduğuna dair paylaşımlarda bulundu. Suriye ordusu Palmira’yı geri almak için taarruza hazırlanıyor.

Hums eyaletinin valisi Talal Barazi, IŞİD’in Palmira’ya girdiği çarşambadan beri katliam yaptığını, kadın ve çocukları bilinmeyen yerlere götürdüğünü söyledi. BM’ye göre, Tedmür ve çevresindeki 200 binlik nüfusun sadece üçte biri kaçabildi.

Hasar verdiler

Suriye Tarihi Eserler ve Müzeler Müdürü Mahmud Abdülkerim, müzedeki tüm taşınabilir tarihi eserleri Şam’a naklettiklerini, sadece tonlarca ağırlıktaki lahitler gibi eserlerin kaldığını, antik kentin de Irak’taki Hatra ve Nimrud gibi yıkılmaya açık olduğunu belirtmişti. Abdülkerim, militanların müzeye girdiği, alçı kopyaları ve tarihi dönemlerin canlandırıldığı panoları yıktığı, sonra kapılara kilit vurup muhafız diktiği bilgisini verdi. IŞİD’in Palmira’yı yıkması kadar paha biçilemeyen eserleri karaborsada satıp gelirlerine gelir katmasından korkuluyor.

Palmira çatışmalardan zaten hasar görmüştü. 2014’te Suriye hükümetinin UNESCO’ya sunduğu raporda, çevredeki çatışmalar yüzünden Bel Tapınağı sütunlarına mermi ve top mermilerinin isabet ettiği, güneydeki iki sütunun çöktüğü ve pek çok yağmalama yapıldığı belirtilmişti. Abdülkerim de yağmalanıp yurtdışına kaçırılan eserlerin sayısının 6300’ü geçtiğini söyledi.

İş işten geçince

Şam’ın günler önce antik kentin kurtarılması için hava saldırısına çağırdığı ABD öncülüğündeki koalisyon dün Palmira yakınındaki IŞİD mevzilerini vurup 6 uçaksavar ile topları imha ettiğini duyurdu. Uzmanlar, bunun Esad yönetimi lehine bir müdahale olsa da, çok geç ve yetersiz kaldığını belirtti. “Atlar kaçtıktan sonra ahırı kapamak gibi” diyen Suriyeli tarihi eser uzmanı Amr el Azm, hükümetin müzeyi tümüyle boşalttığı savına da şüpheyle yaklaştı.

Bel alarmı

Azm, militanların yerel tarihi eser uzmanları ve kaçakçılarını getirtip antik kenti yağmalayacağını, Bel Tapınağını ise yıkacağı öngörüsünde bulundu. Babil tanrı(ça)larına tapınılan yapının daha sonra kiliseye çevrildiği ve duvarlarının fresklerle süslendiğini hatırlatan Azm, “IŞİD’in kültürel tarih katliamının poster çocuğu olacaktır” dedi.

Carter: Iraklılar savaşmıyorlar!

Şii milisler destekli Irak ordusu, IŞİD’in ele geçirdiği Anbar vilayetinin başkenti Ramadi’yi geri almak için operasyon başlatırken, ABD’den kentin kaybı için sert eleştiri geldi. Savunma Bakanı Ashton Carter, “Irak güçleri Ramadi için savaşma arzusu ve iradesi göstermedi. Sayıca kat be kat fazlaydılar, ama savaşmayı beceremeyip çekildiler” dedi. Irak ordusu, militanların 3 gün önce Suriye tarafını ele geçirdikleri el Tenef’in Irak tarafındaki El Velid kapısından da çekildi. Iraklı yetkili Fuad Casem “Askeri destek yoktu. Savaşan güçlerin de yeterli gücü de yoktu” dedi. Böylee IŞİD Suriye ile Irak’ın arasındaki iki ana yolun kontrolünü ele geçirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler