İspanya’da umut kazandı

SYRİZ A’nın iktidara gelmesinin ardından, İspanya’da da Podemos 37 yaşındaki lideri Pablo Iglesias’la yerel seçimlerden büyük kazanımla çıktı. Bir yıl önce radikal sol parti olarak kurulan Podemos (Yapabiliriz), bölge parlamentolarının hepsine girdi.

Yayınlanma: 26.05.2015 - 06:25
Abone Ol google-news

Yunanistan’da SYRİZA’nın iktidara gelmesi sonrası, borç-kemer sıkma döngüsündeki İspanya’da da Podemos büyük kazanım elde etti. Pazar günü 8100 belediye meclisi ve 17 özerk bölgeden 13’ünün parlamentoları için düzenlenen seçimler şu genel tabloyu sundu: Yolsuzluğa batan iktidardaki Halk Partisi (PP) yüzde 27 oyla birinci gelse de 2011’e göre 10 puan kaybetti. PP 13 bölge parlamentosunun 12’sinde birinci oldu, ama oy kaybı koalisyona mecbur bıraktı. Anamuhalefetteki Sosyalist Parti (PSOE) 2011’e göre 3 puan gerileyip yüzde 25’le ikinci geldi. İki ana akım partinin toplam oyu yüzde 65’ten 52’ye indi.

BARCELONA EN COMU’dan Ada Colau, ipotek ödeyemedikleri için evlerinden atılanların sözcüsü olup pek çok kez gözaltına alındıktan sonra Barselona Belediye Başkanı seçildi. Colau “Halkın gücüyle kazandık” dedi.

Madrid devrildi

İspanya’da 2008 ekonomik krizi sonrası sistem karşıtı protesto hareketi Öfkeliler’den (Indignados) doğan ve 1 yıl önce radikal sol parti olarak kurulan Podemos (Yapabiliriz) ise katıldığı ilk ülke çapındaki seçimde 13 bölge parlamentosuna damgasını vurdu. Podemos’un belediye bazında desteklediği yurttaş hareketleri de en önemli kentleri aldı. 2006’da Katalonya’da kurulan, ilk kez ülke genelinde seçime giren, liberal- sosyal demokrat Ciudadanos (Yurttaşlar) da 10 bölge parlmantosuna girdi ve Madrid ile Barselona’da 4. oldu. Yerel seçim sonuçlarının, AB’yi de yakından ilgilendiren kasımdaki genel seçimlere nasıl tahvil edileceği merak konusu.

Podemos desteğiyle bir kaç ay önce kurulan Barcelona En Comu (Müşterek Barselona) ve Ahora Madrid (Madrid Şimdi) yurttaş hareketleri Katalan başkenti Barselona ve merkezi başkent Madrid’de büyük başarı elde etti. PP 23 yıl sonra ilk kez Madrid’i kaybedebilir. Zira PP’den 63 yaşındaki kontes Esperanza Aguirre belediye meclisinde 21 sandalye aldı. Ahora Madrid’den 71 yaşındaki komünist büyükanne ve emekli yargıç Manuela Carmena ise 20 sandalye... Faşist diktatör Franco’ya kafa tutmuşmuş Carmena, “Çok yaşlıyım” demesine rağmen, “Senin tecrübene ve fikirlerine ihtiyaç var” diyen Podemos, dostları ve halkın baskısıyla seçime girdi. Ahora Madrid ile PSOE koalisyona giderse, Madrid sola geçecek.

PP’nin kalesi Valencia’da da belediyenin sol koalisyona geçmesi beklenirken, Katalonya’da iktidarda olan bağımsızlık yanlısı Yönelim ve Birlik (CiU) bile Podemos’un hışmına uğradı.

Barcelona düştü

Mortgage ödemesini yapamadıkları için evlerindan atılanlar için dernek kuran 41 yaşındaki Ada Colau, hiçbir siyasi tecrübesi olmamasına rağmen, Barcelona En Comu’dan Barselona Belediye Başkanı seçildi. Colau, “Bu tarihe geçecek. Davut’un Calut’a karşı verdiği gibi müthiş bir mücadele verdik. Çok kısıtlı imkânlara rağmen halkın gücüyle inanılmaz şeyler yaptık” dedi. Barselona’nın ilk kadın belediye başkanı, ipotek ödeyemeyenlerin evlerinden atılmasını durdurma ve bankaların gasp ettiği ama boş tuttuğu evleri evsizlere tahsis etme sözü verdi.

Podemos’un 37 yaşındaki siyaset bilimci lideri Pablo Iglesias, sandığa sendika avukatı annesiyle gittikten sonra akşam kürsüden “Geleneksel siyasetin bittiğini” ilan etti. 40 yıldır iktidar PP ile PSOE arasında gidip gelirken, Podemos SYRIZA gibi kemer sıkmayı bitirme ve borçları yeniden yapılandırma vaat ediyor. İspanya’da işsizlik ortalaması yüzde 25.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler