Yunanistan 'Hayır' dedi

Yunanistan halkı yaşadığı ekonomik dar boğazın ardından kreditörlerin nakit akışını yeniden sağlaması şartıyla öne sürdüğü şartları refarandum da reddetti.

Yayınlanma: 05.07.2015 - 10:33
Abone Ol google-news

<video:314615>

Yunan vatandaşlar kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul edip etmemesi konusunda karar vermek üzere sandığa gitti. Oyların yüzde 90'dan fazlası sayıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre refEranduma katılanlartın yüzde 61'den fazlası "Hayır" dedi.

Aleksis Çipras: Bugün Yunanistan tarihinde yeni bir sayfa açtık

Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis oyların çoğunluğunun sayılmasının ardından açıklama yaptı. Varufakis: "Bugün 'Hayır' oyu, demokratik bir Avrupa için 'Evet' oyudur" dedi. Eski Başbakan ve Muhalefet Lideri Antonis Samaras da partisinden istifa etti.

Yunanistan’da büyük kutlama (Foto Galeri)

Sandıkların yüzde 23'ü açıldığı sıralarda 'Hayır'ın %60 olması üzerine 'Hayır'cılar sokaklarda kutlamalara başladı. Halk, Klafthomonos Meydanı'nda kurulan ekranlardan sonuçları izledi. Hükümetin kurduğu dev ekranların karşısındaki 'Hayır' taraftarları kısa bir süre sonra kutlamalara başladı.

Yunanistan sandık başında (Foto Galeri)

HALK HANGİ SORULARA YANIT VERDİ?

Yaklaşık 10 milyon seçmenin oy kullandığı referandumda sorulan soru şöyle:

"Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF tarafından 25/06/2015 tarihli Eurogroup toplantısında önerdikleri iki bölümden oluşan ama yekpare olan anlaşma tasarısı kabul edilmeli mi?"

Birinci metin, "Halihazırdaki programın reform için tamamlanması ve Ötesi" başlığını ve ikinci metin de "Borcun sürdürülebilirliği ile ilgili ön çalışma" başlığını taşımaktadır.

* Ülkemiz vatandaşlarından üç kurumun önerdiği tasarıyı reddedenler HAYIR,

* Ülkemiz vatandaşlarından üç kurumun önerdiği tasarıyı onaylayanlar EVET olarak belirtmelidir."

SAMARAS İSTİFA ETTİ

Krizde payı büyük olan muhafazakar Yeni Demokrasi’nin lideri ve eski başbakan Antonis Samaras ise akşam saatlerinde liderlikten istifasını açıkladı.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Çipras hükümeti AB ile yeniden masaya oturmak arzusunda. Ancak AB’nin stratejisi bilinmiyor. Yunan bankalarının kısa sürede açılması beklenmezken, ortaya çıkan belirsizlikte Yunanistan’ın avro bölgesinden çıkması (Grexit) tartışmaları da kızışacak. Böylesi bir durumda Almanya Başbakanı Angela Merkel’in “kriz yönetimi” başarısızlıkla sonuçlanmış olacak. Merkel tarihe “Yunanistan’ı avro bölgesinden çıkartan lider” olarak geçecek.

SİBER SALDIRILAR PÜSKÜRTÜLDÜ

Savunma Bakanı Panos Kammenos, “Yunanlar tehdide boyun eğmez, demokrasi kazandı” açıklamasını yaparken; Hükümet Sözcüsü Gabriel Sakellaridis ise kreditörlerle müzakerelerin hemen başlaması ve iki gün içerisinde tamamlanması gerektiğini söyledi. İçişleri Bakanı Voutsis, referandum sonuçlarına yönelik siber saldırının püskürtüldüğünü açıkladı

MEDYAYA SERT SÖZLER

Maliye Bakanı Varufakis, 24 saat içinde anlaşma olacağını söylediği yönündeki iddiaları reddetti. Twitter hesabından bir açıklama yapan Varufakis, “24 saat içinde anlaşma olabilir dedim ancak zehirli medyamız 24 saat içinde anlaşma olacağı tahmini yapmışım gibi haberleştirdi. Çık bakalım işin içinden” dedi.

‘TERÖRİZE EDİLEMEZ’

Hükümet ortağı sağcı ANEL’in (Bağımsız Yunanlılar) lideri ve Savunma Bakanı Panos Kammenos “Yunan halkı şantaja boyun eğmeyeceğini ıspatladı. Terörize edilemezler. Tehdit edilemezler. Demokrasi kazandı” tweet’ini attı. 5 yıldır artan vergiler ve düşen maaşlarıyla iyice yoksullaşan Yunanlılar güçlü bir “Hayır” yanıtı verdi. Ülkenin tüm seçim bölgelerinde “Hayır”ların oranı “Evet”leri aştı. Atina, Selanik gibi büyük kentlerde “Evet” oranı “Hayır”a yakın çıksa da örneğin en yoksul bölge olan Epirus’ta “Hayır”ın oranı % 86’yı aştı. Girit adasında “Hayır”ların oranı % 70’i buldu. İşsizliğin % 60’ı bulduğu gençlikte “Hayır” oranı, yaşlılarda “Evet” fazlaydı.

HDP'DEN KUTLAMA

SYRIZA'ya Türkiye'den ilk kutlama HDP'den geldi. HDP'nin resmi Twitter hesabından şu tweet atıldı.

 MERKEL VE HOLLANDE YARIN BİR ARAYA GELİYOR

Reuters’in haberine göre, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Pazartesi akşamı, referandum sonrası Yunanistan’ın durumunu görüşmek üzere bir araya gelecek.

Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert, konu hakkında yaptığı açıklamada, “Fransa Cumhurbaşkanı ile TSİ 19:30'da yapılacak ve akşam yemeği sırasında da sürecek görüşmeler, Yunanistan referandumu sonrası ortak durum değerlendirmesi ve Almanya ve Fransa arasında konu hakkında yakın işbirliğinin sürdürülmesi hakkında olacak” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler