Akıncı konuştu Rumlar sevindi

KKTC Cumhurbaşkanı’nın Barış Harekâtı’nı ‘savaş’ olarak tanımlaması Rum kesiminde büyük yankı yarattı.

Yayınlanma: 21.07.2015 - 06:41
Abone Ol google-news

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 41. yıl törenleri için KKTC’ye giden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından ağırlandı. Nisanda seçilirken “Ana - yavru vatan yerine kardeşlik istiyoruz” sözleriyle Erdoğan’ın şimşeklerini çekmiş Akıncı’nın, önceki gün “Barış Harekâtı desek de savaştı... Rum toplumu da 1974 trajedisinin en büyük mağdurlarından biriydi” demesi, Güney’i memnun etti.

‘Mertlik göstergesi’

Akıncı, konuşmasında “15 Temmuz 1974’te faşist Yunan cuntasının askeri darbesinin, her şeyi daha içinden çıkılmaz hale getirdiğini, darbenin ancak askeri harekâtla önlenebileceğini” anlattı.

“‘Biz Adaya savaş için değil barış için gidiyoruz ve yalnız Kıbrıslı Türklere değil Rumlara da barış getirmek istiyoruz’ diyerek harekât kararını alan dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, tüm yetkililer ve şehitleri rahmetle anıyorum” diyen Akıncı, şu ifadeleri kullandı: “Kuşkusuz ki biz adına ‘Barış Harekâtı’ desek de bu bir savaştı. Kimimiz yaşamını, yakınını kaybetti, ocaklar söndü, aileler dağıldı, binlercemiz göçmenlik travması yaşadı. 1950 ve 60’larda Kıbrıs Türk halkının büyük acılarından sonra, Rum toplumu da Yunan cuntasının sebep olduğu 1974 trajedisinin en büyük mağdurlarından biri oldu.”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Akıncı’nın açıklamasından çok memnun olduğunu belirtip “Mertlik göstergesidir” dedi. Erdoğan için “Bu kabul edilemez duruma son verme kararlılığını en azından ima etsin” diye konuştu. Akıncı’nın sözlerini Rum basını “Barış Harekâtı’nın aslında savaş olduğunu ve en büyük kurbanlarının da Rumlar olduğunu itiraf etti” diye yorumlayarak manşete taşıdı. Simerini’nin “İtiraf etti, kabul etti, ilk kez, hem de Türk istilasının yıldönümü mesajında” manşetinin benzeri tüm basına yansıdı.

‘Yavru vatan’ dedi, çözümü destekledi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, KKTC ziyaretinde adadaki çözüm çabalarına destek verirken, “Anavatan-yavru vatan, el ele omuz omuza çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. Akıncı ile görüşen, ortak basın toplantısı düzenleyen ve törene katılan Erdoğan “Her iki tarafta süreci kararlılıkla sürdürme alameti belirdi. Bu fırsatın kaçırılmaması gerek. Umarım gerek Rum tarafı gerek Türk tarafı adil neticeyi yakalar ve başta siyasi eşitlik olmak üzere bu adımı inşallah atarız” mesajını verdi. KKTC lideri de “Türkiye’nin Kıbrıs’ta barışçı çözüm arkasında durmasından kıvanç duyuyoruz” dedi.

Garantörlüğe itiraz

Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ise adada kesin çözüm için tüm yabancı orduların yollanması ve garantörlük koşullarının kaldırılması gerektiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler