ABD'den uyarı: Türkiye PKK operasyonlarında 'Makul' olmalı

ABD yönetiminin üst düzey üç yetkilisi, Washington DC’deki gazetecilerle bir telekonferans yaparak, IŞİD karşıtı mücadeleyi ve Türkiye ile son dönemde yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Yayınlanma: 28.07.2015 - 23:42
Abone Ol google-news

Yetkililer, önümüzdeki günlerde Kanada’da IŞİD karşıtı mücadelede ‘çekirdek grubu’ olarak kabul edilen ve Koalisyon çalışmalarına en çok katkı sağlayan 23 ülkenin katılacağı bir toplantı yapılacağı da haberi verdi. Bu toplantıya Türkiye de katılacak.

Modeli Konuşuyoruz

Amerikan yetkililer brifingde, Türkiye ile İncirlik ve diğer Koalisyon görüşmelerinin 9-10 aydan beri yapıldığını açıkladı. Önce eğit-donat programı, sonra Amerikan insansız hava uçakları ile Suriye’yi yakından izleme ve şimdi de Türkiye’deki üslerin açılması konularında anlaşıldığını, bu müzakerelerin 'doğrusal' bir şekilde geliştiğini söyledi. Son olarak da ‘’ABD’nin Türkiye ile birlikte, ılımlı muhalif gruplarla çalışarak, IŞİD’i sahip oldukları son uluslararası sınırdan geri püskürtmeye karar verdik. Bunun nasıl olacağı konusunda mekanizmalar, modelleri ise konuşuyoruz’’ dedi.

Konunun hassas olmasından ötürü ismini vermeyen yetkililer, şimdiden IŞİD’in başkenti Rakka’da baskı hissettiğini ifade ederken, IŞİD’in bu son uluslararası sınırından püskürtülmesiyle bu baskının çok daha artarak devam edeceğini söyledi.

Uçuşa Yasak Bölgeden farklı

Konuşan yetkililerden birine göre IŞİD’den özgür olacak bölgede IŞİD' karşı yapılacak hava saldırıları ‘’daha önce Kobani'de olduğu gibi olacak. Bu da uçuşa yasak bölge olmayacak.’’

Amerikalı birçok gazeteci, Türkiye’nin aynı zamanda PKK'ya saldırması ve Türkiye’nin Kuzey Suriye'de YPG güçlerine yaptığı iddia edilen saldırıları sordu. Yetkililer, PKK’nın bir polis, bir asker öldürürek, saldırıyı üstlenerek ve daha fazla saldırıya söz vermesiyle başlattığını ifade ettiler ve PKK ile Türkiye arasındaki çatışmanın, uzun süredir devam eden IŞİD karşıtı Koalisyon görüşmeleri ile bir ilişkisi olmadığını ileri sürdüler.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler