Eğit-donat-kaçırt!

Türkiye ve ABD’nin birlikte eğitip donattığı 54 kişilik grup, Suriye’ye indikten iki hafta sonra dün Türkiye’den Azez’e girişlerinde kaçırıldı. Birliğin komutanı ve beraberindeki 18 kişi Nusra tarafından kaçırıldı. Böylece büyük umut bağlanan projede ilk skandal, yaşandı.

Yayınlanma: 30.07.2015 - 10:28
Abone Ol google-news

Türkiye’de, ABD ile işbirliği halinde Kırşehir Hirfanlı’da yaklaşık iki aylık eğitim programı alan ve silahlarla donatılarak Suriye’ye gönderilen yaklaşık 54 kişilik ilk eğit-donat grubunun komutanları ve bir bölümü, Nusra tarafından kaçırıldı.

Türkiye sınırından 30 Toyota jiple 10-14 Temmuz arasında geçen ve Azez’de Malikiye-Meryem Bölgesinde bulunan ilk eğit donat grubunun kaçırıldığını Suriyeli muhalifler ve Türkmen gruplar Cumhuriyet’e doğruladı. Kaynaklar, bir grubun Azez’de bulunduğunu bir diğer grubun ise Türkiye’den Suriye’ye girdiği Sucu adlı Türkmen Köyü’nde kaçırıldığını belirtti.

Kaçırılanlar arasında grubun komutanı Albay Nedim Hasan ve saha komutanı Ferhan Casim’in de olduğu öğrenildi. Komutanların kaçırılmasının ardından grubun dağılması beklenirken, komutanlarla beraber bulunan 18 kişinin de kaçırıldığı belirtildi. Nusra’nın ‘kaçırma’ yerine ‘tutuklama’ gerekçesi olarak ABD ile işbirliğini gerekçe gösterdiği öğrenildi.

Üst düzey Türk kaynaklar ise komutan düzeyinde bir kişinin kaçırıldığı haberinin geldiğini ancak henüz teyit edemediklerini belirtti. Halen grubun elemanlarının nerede olduğuna yönelik tespit çalışmaları sürüyor.  

Eğitilip donatılan ilk grup, Azez’de güvenli bir bölgede tutuluyordu ve henüz sahaya inmemişti. Kırşehir-Hirfanlı’da 2.5 ay eğitilen grubun gizliliğine ve korunmasına ABD ve Türkiye özel önem veriyordu.

Türkiye’nin aylarca ABD ile pazarlığını yürüttüğü grubun eğitiminde Ankara, ABD’nin, “Esad’a karşı savaşmayacaklar, sadece IŞİD’e karşı savaşacaklar” şartını kabul etmişti. İki ülkenin uzlaşısıyla seçilen gruba uzun süre eleman bulunamış ardından da bir yıl içerisinde 2000-2500 kişinin eğitilmesi hedeflenen eğitimler hayal kırıklığının ilk işaretini vermişti. Türkiye’nin üslerini açarak, IŞİD’e karşı operasyonel harekat kararı almasından kısa süre önce Mayıs ayında eğitime alınan ilk grup sahaya gönderilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler