Göçmen sayısında rekor kırıldı

Almanya'ya yerleşen göçmenlerin sayısı 2014 yılında 10 milyon 900 bin sınırına dayanarak rekor düzeye ulaştı.

Yayınlanma: 04.08.2015 - 13:04
Abone Ol google-news

 

Almanya'da göçmen kökenlilerin sayısı, son dönemde hızlı bir artış yakalayarak rekor seviyeye ulaştı.

Nüfusun hızla yaşlandığı Almanya'da ülkeye göç edenlerin çoğunluğu, yüksek eğitimli kişilerden oluşuyor. Ancak, savaş ve kriz ülkelerinden gelen göçmenlerin sayısında da ciddi artışlar yaşandı. Almanya İstatistik Dairesi'nin dün açıkladığı rakamlara göre, Almanya'da göçmen kökenlilerin sayısı, 16,4 milyona ulaşarak rekor seviyeye çıktı. Buna göre Almanya nüfusunun beşte biri göçmen kökenli insanlardan oluşuyor. Sadece son dört yılın rakamlarına bakıldığı zaman Almanya'ya göç edenlerin sayısı yüzde 10,6 seviyesinde artarak, 1,5 milyona ulaştı. Göçmenlerin yarısından fazlası ise Alman pasaportunu taşıyor.

Öte yandan, 2011 yılından beri göçmen kökene sahip olmayanların sayısı ise yaklaşık bir milyona azaldı. Almanya geneline bakıldığı zaman göçmenler, eşitsiz şekilde dağılmış durumda. Baden-Württemberg ve Hessen eyaletlerinde göçmenlerin oranı yüzde 30'u geçerken, Batı Almanya ve Berlin'de bu oran yüzde 10 ile 30 arasında seyrediyor. Ancak, son dönemde yabancı karşıtı grupların merkezi haline gelen Doğu Almanya'nın tek bir şehrinde bile göçmen kökenlilerin oranı yüzde 10'u geçmiyor.

GÖÇMENLERİN EĞİTİM SEVİYESİ YÜKSEK

Demografik yapının değişmesiyle yaşlanan nüfusa sahip Almanya, yüksek eğitimli insanların akışına da uğruyor. Buna göre, 2011 yılından bu yana Almanya'ya göç etmiş 25 ile 35 arasındaki insanların yüzde 43,7’si üniversite diplomasına sahip. Bu oran, 1990 yılındaki aynı yaş gruplar için sadece yüzde 18,1 seviyesinde kalmıştı.

Federal İstatistik Dairesi'nin verilerine göre, göçmen kökenli olmayan nüfusun sadece yüzde 24,1’i üniversite mezunu sayılıyor. Buna rağmen, 2011 yılından bu yana göç edenlerin yüzde 27,8’i hiçbir eğitime sahip değilken, bu oran göç kökenli olmayanlarda sadece yüzde 9 seviyesine denk geliyor.

SURİYELİLERİN SAYISINDA YÜZDE 100 ARTIŞ

Almanya'ya, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden göç edenlerin oranı yaklaşık yüzde 18,3 seviyesinde arttı. 620 bin göçmenin çoğunluğunu Polonya, Romanya, Italya ve Bulgaristan'ın yanı sıra Macaristan'dan gelen göçmenler oluşturuyor. Ayrıca, AB dışındaki ülkelerden Almanya'ya göç edenlerin sayısı da belirgin şekilde arttı. En çok savaştan etkilenen Suriye kökenli göçmenlerin sayısı 35 bine ulaşarak, yüzde 100 arttı. Çinlilerde bu rakam yüzde 54'e denk gelerek 38 bini bulurken, Hindistanlıların sayısı yüzde 60 artarak 28 bine ulaştı.

Almanya'daki göçmenlerin milletlerine bakıldığında, ilk sırada 2,86 milyonla Türkler, ikinci sırada 1,6 milyonla Polonyalılar ve üçüncü sırada ise 1,18 milyonla Ruslar bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler