Çipras'tan Türkiye'ye önemli çağrı

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras: Türkiye ile anlaşma olması lazım, çünkü...

Yayınlanma: 07.08.2015 - 15:27
Abone Ol google-news

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Yunanistan'ın son  yıllarda maruz kaldığı yoğun göç akımı karşısında Avrupa'nın daha çok yardımcı  olması gerektiğini belirterek, Avrupa ülkelerinin bu konudaki tavrının Avrupa'da  gerçek anlamda bir dayanışma olup olmadığını ortaya koyacağını söyledi.
 
Çipras, İçişleri Bakanlığı'nda ülkede yaşanan göçmen sorunuyla ilgili  gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, yasa dışı göç konusunun sadece  Yunanistan'ı değil tüm Avrupa'yı ilgilendiren son derece kritik bir konu olduğunu  belirtti.
 
Yunanistan'ın içerisinde bulunduğu ekonomik krizin yanı sıra göçmen  sorunuyla da mücadele ettiğini ifade eden Çipras, "Yunanistan kriz içinde kriz  yaşıyor. Ülkeye gelen göçmen sayısı Yunanistan'ın imkanlarını aşıyor. Yunanistan  Avrupa'nın sınırı ve büyük göçmen akınına maruz kalıyor. Avrupa'nın yardımı  olmadan bu konuyla başa çıkmakta büyük zorluklar yaşıyoruz" dedi.
 Çipras, Atina hükümetinin ülkeye gelen sığınmacıları insanca  koşullarda ağırlamak istediğini ancak, kendi imkanlarının bunun için yeterli  olmadığını belirterek şunları kaydetti:
 
"Biz, bunları insan gibi karşılamak istiyoruz ve kendi imkanlarımızla  bunun için çaba gösteriyoruz. Ancak bu konuda acilen Avrupa'dan yardım gelmeli.  Avrupa'da göçmen sorunuyla ilgili dayanışmanın gerçek mi, yoksa sadece lafta  kalıp ağır koşullarda verilen krediyle mi sınırlı olduğu bu konuda belli olacak.  Avrupa dayanışmasıyla ilgili beklenti olacak mı, yoksa herkes kendi sınırlarını  mı koruyacak, göreceğiz."
 
TÜRKİYE İLE ANLAŞMA OLMASI LAZIM
 
Yunanistan'a gelen göçmenlerin büyük bölümünün Türkiye'den geldiğini  ifade eden Çipras, "Türkiye ile anlaşma olması lazım. Çünkü 2 milyon göçmen  oradan bize geliyor. Aynı konunun Suriye ve Libya gibi ülkelerle de görüşülmesi  lazım" dedi.
 
 İçişleri Bakanlığı'nda göçmenlik işleri bürosunda gerçekleştirilen  toplantıya İçişleri ve İdari Reformlar Bakanı Nikos Vuçis, Göçmenlik işlerinden  sorumlu Bakan Yardımcısı Tasia Hristodulopulu, Dışişleri Bakanı Nikos Kocias,  Vatandaşı Koruma Bakanı Yardımcısı Yannis Panusis, Savunma Bakanı Yardımcısı  Dimitris Viças, Deniz Ticaret Bakanı Yardımcısı Theodoros Driças ve Hükümet  Sözcüsü Olga Gerovasili katıldı.
 
 Başbakan Çipras, toplantının ardından Atina'da Eleona semtinde  oluşturulan göçmen kampını ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
 
Yasa dışı yollardan Ege adalarına ulaşan göçmenler daha sonra  getirildikleri Atina'da park ve meydanlarda kalıyor. Başkent Atina'nın da  içerisinde bulunduğu Attiki bölgesindeki göçmenlerin Eleona'da konteynerlerden  oluşan açık kampa taşınması planlanıyor.
 
Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden yapılan  açıklamada, yılbaşından bu yana Avrupa'ya kaçak yollarla giren göçmen ve mülteci  sayısının 224 bine ulaştığı belirtilirken, bu yıl deniz yoluyla Yunanistan'a  gelen göçmen sayısının 124 bini bulduğu bildirildi.
 
 Yunan makamlarınca yapılan açıklamalarda ise, yasa dışı yollardan  Yunanistan'a gelenlerin sayısının önceki yıla oranla üç kat arttığı  belirtilirken, yoğun göçmen akını nedeniyle yığılma görülen adalardaki  göçmenlerin bir bölümü Atina'ya taşınmıştı. Yunan medyası, yabancı basında çıkan  "turistlerin göçmenler nedeniyle adalarda sıkıntı yaşadığına" ilişkin haberler  nedeniyle göçmenlerin ana karaya taşınması kararı alındığını bildirmişti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler