ABD'de net tavır: YPG'ye saldırı kabul edilemez

ABD’li sözcü Toner, “Türkiye’nin, Suriye’de PYD’ye saldırmasına izin verir misiniz” sorusunu “Türkiye ile bu konudaki anlayışımız, saldırmayacakları yönünde” diye yanıtladı. Üst düzey bir yetkili de Cumhuriyet’e “Biz açıkça YPG güçlerine Türkiye tarafından bir saldırının kabul edilemez olduğunu Türklere belirttik” dedi.

Yayınlanma: 12.08.2015 - 20:47
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun Suriye’de güvenli bölge konusunda ABD ile anlaşmaya varıldığı yönündeki sözleri, Washington’da yalanlanıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, “Bu bölgenin nasıl olacağı hakkında, IŞİD’i bölgenin dışına sürmeye zorlamak dışında, isim koymama ya da tanımlama yapmama noktasında çok dikkatliyiz. Güvenli bölge, IŞİD’siz bölge gibi tanımlama yapmayacağım.” İki ülke arasında “güvenli bölge” diye bir anlaşmanın imzalanmadığının altını çizen Toner, “Şu konuda çok açık olduk ki, güvenli bölge diye bir bölge yok, konuştuğumuz şey bu değil. Konuştuğumuz mesele, sürdürülebilir bir çabayla IŞİD’i bölgenin dışına sürmek” vurgusu yaptı.

Toner, “Türkiye’nin, Suriye’de PYD’ye saldırmasına izin verir misiniz” sorusunu ‘’Türkiye ile bu konudaki anlayışımız, saldırmayacakları yönünde” diye yanıtladı. ABD Dışişleri’nde Türkiye ile ilgili konuları da yakından takip eden üst düzey bir yetkili de Cumhuriyet’e “Biz açıkça Suriye içindeki YPG güçlerine Türk tarafından bir saldırının bizim için kabul edilemez olduğunu Türklere belirttik” açıklamasını yaptı. Sinirlioğlu’nun PYD’nin ABD tarafından vurulmasına ilişkin sözlerinin anımsatılması üzerine “Daha neler” manasında gülmeye başlayan yetkili, “YPG’ye saldırı tabii ki masada yok’’ dedi. “Aranızda bir iletişim sorunu mu var” sorusu üzerine “Bunlar karmaşık konular. Türkiye bizim müttefiğimiz ve beraber çalışmak istiyoruz’’ demekle yetinen yetkili, “Biz PKK’ye saldırılarda Türkiye’nin sivillere zarar verilmemesi adına mümkün olan en üst düzey dikkati göstermesini istiyoruz” diye ekledi.

Ateşkesi Türkiye ve İran sağladı

Suriye’nin üç bölgesinde isyancılar ve ordu güçleri arasındaki çatışmalara 48 saat ara verilirken, Reuters haber ajansı ateşkesin Türkiye ve İran’ın arabulucuğu ile sağlandığını belirtti. Hizbullah’ın El Manar televizyonu, Lübnan sınırındaki Zabadani kasabası ile İdlib vilayetindeki Alevi köyleri Fua ve Kefraya’da dün sabah saat 6 itibariyle ateşkesin başladığını duyurdu. Anlaşmanın isyancılar adına müzakereleri yürüten Kaide’nin Suriye kolu Nusra’nın müttefiki Ahrar’üş Şam ile Hizbullah arasında sağlandığı belirtildi. Reuters’e konuşan Şam’a yakın üç yetkili ise ateşkesin Türkiye ve İran’ın arabuluculuğunda gerçekleştiğini söyledi. Haberde bu gelişme “yeni bir bölgesel yaklaşımın en güçlü işaretlerinden biri” olarak yorumlandı.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler