Times: ABD ve Türkiye arasında gerilim

Times gazetesi, Suriye sınırında oluşturulması planlanan güvenli bölge konusunda Türkiye ve ABD arasında ciddi görüş ayrılıkları bulunduğunu yazıyor.

Yayınlanma: 13.08.2015 - 11:21
Abone Ol google-news

Haberde şöyle deniyor:

"Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri, Suriye'nin kuzeyinde bir 'güvenli bölge' oluşturulması planları konusunda çarpıcı şekilde zıt yorumlar getirdi. Bu durum, perde arkasında gerilimin devam ettiğine işaret ediyor."

"NATO müttefikleri, iki hafta önce Türkiye sınırındaki 61 millik (Yaklaşık 98 km) bir bölgeyi Irak Şam İslam Devleti militanlarından arındırmalarına yardımcı olmak için Suriyeli muhaliflere hava desteği sağlanması konusunda birlikte çalışacaklarını açıklamıştı."

"ABD'ye ilk kez İncirlik dâhil Türk üslerini kullanma izni verildi ve Pazar akşamı Amerikan F-16'ları geldi."

"Ancak hangi Suriyeli grupların önerilen bölgede, IŞİD'le savaşacağı ve bunların Türkiye ya da ABD'den ne tür bir destek alacağı henüz belirsiz."

"Türk yetkililer, güvenli bölgenin oluşturulabilmesi için ABD'nin bölgenin IŞİD güçlerinden arındırılmasında tam işbirliği yapacağı mesajını verdiler. Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu CNN'e 'IŞİD'den arındırılacak bölgenin denetimi ve güvenliğinden Suriyeli muhalif güçler sorumlu olacak, gerekli hava savunma ve desteği ABD ve Türkiye tarafından sağlanacak' dedi."

ABD: Anlaşma yok

"Ancak bu açıklama, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner'in açıklamasıyla çelişiyor. Toner, 'Bir tür bölge konusunda bir anlaşma yok' dedi. Toner, Türk yetkililerin açıklamasından haberi olmadığını, bu nedenle yorum yapamayacağını söyledi, 'İddialarını reddetmiyorum' dedi. Ancak sözcü ekledi: 'Açıklamalarımızda çok açık olduk ve herhangi bir bölge, güvenli alan söz konusu değil. Burada bunu konuşmuyoruz. Burada IŞİD'in bölgeden çıkartılabilmesi için sürdürülebilir çabadan bahsediyoruz' dedi."

"Amerikalı yetkililer, geçen hafta ABD tarafından eğitilen 60 kadar Suriyeli isyancının, Türkiye'den Suriye topraklarına girdikten hemen sonra El Kaide'yle bağlantılı Nusra Cephesi'nin saldırısına uğrayarak çekilmeye zorlanması üzerine zor durumda kalmıştı."

"Nusra Cephesi, bu bölgenin isyancılara fayda sağlamayacağını söyleyerek oluşturulması planlanan alandan çekileceğini açıkladı."

(BBC Türkçe)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler