Putin: Esad değişime hazır

Rusya Devlet Başkanı, Esad’ın Suriye içindeki aklıselim muhalefetle temas kurmaya, onlara yönetimde yer vermeye ve erken seçime gitmeye hazır olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 05.09.2015 - 06:07
Abone Ol google-news

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın bazı konularda yaklaşımını değiştirdiğini duyurdu. Doğu Ekonomik Forumu’nda konuşan Putin, Esad’ın ülke içindeki “aklıselim” muhalefetle temas kurmaya ve erken seçimlere gitmeye hazır olduğunu söyledi.

Rusya vuruyor mu?

Suriye’deki partnerleriyle çalışmalar yürüttüklerini aktaran Putin, terörle mücadele faaliyetlerinin Suriye’deki siyasi süreçle paralel yürütülmesi gerektiğini belirtti. “Beşar Esad, bu yönde adım atmaya hazır. Siyasi değişikliklerin gerekli olduğunu anlıyoruz. Suriye Devlet Başkanı da bu konuda bizimle aynı görüşe sahip. Esad, Suriye’de yapılacak erken seçimlere kadar muhalefet içindeki ‘aklıselim’ gruplarla temas kurmayı ve bu gruplara yönetim içinde yer verilmesini kabul ediyor” diyen Rusya lideri, “Ancak bu Suriye’nin iç meselesi. Bu nedenle hiçbir dayatmada bulunamayız fakat bunun gerçekleşmesi için çalışmaya hazırız” diye ekledi.

Avrupa’da böyle bir sığınmacı krizi çıkmasını beklediklerini söylerken, “Suriye’de insanlar Esad rejiminden kaçmıyor,Suriye ve Irak topraklarının önemli bir kısmını ele geçiren IŞİD’den kaçıyor” saptamasını yapan Putin, ABD’nin IŞİD’e karşı yürüttüğü hava operasyonlarını çok etkili bulmadığını belirtti. Rus savaş uçakları ve insansız uçaklarının Suriye’de operasyon düzenlediği iddialarının ABD yönetimince incelemeye alınmasının ışığında Rusya’nın IŞİD’e karşı askeri operasyona hazır olup olmadığı sorulunca Putin “Çeşitli seçenekleri araştırdıklarını ama bunu konuşmak için henüz erken olduğunu” söyledi.

Obama ile görüşme

“Biz zaten Suriye’ye ekipman ve askeri eğitim olarak ciddi destek sağlıyoruz” ifadesini kullanan Rus lider, IŞİD’e karşı koalisyon konusunda Suriye yönetimi ve diğer bölge ülkeleriyle ele alacaklarını, kendisinin uluslararası terörle mücadele koalisyonu kurulması konusunu ABD Başkanı Barack Obama’nın yanısıra Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün liderleriyle görüştüğünü aktardı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler