'Ölüm Mangalarının' elindeler

Irak’ta kaçırdığı 18 Türk işçiyle ilk videoyu yayımlayan grup Erdoğan’dan talepte bulundu: Militan akışı, Kürt petrolü ihracı, Alevi kuşatması dursun

Yayınlanma: 11.09.2015 - 16:06
Abone Ol google-news

<video:366349>

 Irak’ın başkenti Bağdat’ın Şii bölgesi Sadr’da 2 Eylül’de kaçırılan Türkiye’den 18 işçinin görüntüleri ilk kez yayımlandı. Bu kez kendilerine “Ölüm Mangası” ya da “Ölüm Grubu” olarak adlandıran yüzü maskeli saldırganların “Emrindeyiz ey Hüseyin” yazılı pankartın önünde durması, baştan beri şüphelenildiği gibi Şii bir grup olduğu izlenimi yarattı. Kaçırmanın sebebini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dış politikası olarak gösteren grup, rehineleri bırakmak için fidye değil, politika değişikliklikleri talep etti. 3 dakilalık videonun sonunda yazılı olarak da sıralanan tümüyle siyasi talepler şunlar:

“1) Türkiye’den Irak’a militan gönderilmesi bitsin. Türk askeri çekilsin.

2) Çalınan petrollerin Kürdistan’dan Türkiye’ye taşınması durdurulsun.

3) Suriye’deki Alevi köylerden İdlib’deki Foa ve Keferya ile Halep’teki Nubbul ve Zehra’ya yönelik kuşatmalar kaldırılsın.

‘Sizin milisleriniz’

Kuşatma altında tutan Nusra ve Ahrar liderliğindeki Fetih Ordusu için “milisleriniz” ifadesini kullanan grup, “Erdoğan ile partisi” isteklerini kabul etmez ve sözkonusu köylere temel ihtiyaç maddelerinin geçişine izin verilmezse, “Irak’taki Türkiye çıkarları ve ajanları mümkün olan en ağır şekilde ezme” tehdidi savurdu.

Bir işçinin mesajı

Videoda her işçi tek tek kentinih ve ismini söyledi. Bir işçi, Erdoğan’a hitaben “Bizler ekmeğimizi kazanmaya gelen yabancı işçileriz... Şimdi bazı dış politikaların, anlamsız, tutarsız işlerin sonucunda kurbanız” dedi. Nurol Holding Dışişleri ve Bağdat Büyükelçiliği ile birlikte işçileri kurtarmaya çalıştıklarını belirtti.

Adı kötü çağrışımlar veriyor

ABD’nin Irak işgalinde Sünni direnişçilere karşı kayıplar vermesinin ardından, El Salvador’daki ölüm mangası operasyonlarını yönetmiş John Negroponte Bağdat Büyükelçisi atanmıştı. 2005’te İran’la göbek bağı olan Iraklı Şii milis gücü Bedir Tugayları’nın Sünnilere sivil-savaşçı ayrımı gözetmeden saldırmasıyla, Irak’ta mezhep savaşı başladı. Sünnilere elektrikli matkapla işkenceye varan suçlar işleyen Şii milislerden “ölüm mangaları” olarak söz edilir oldu. Şubat 2006’da Samarra kentindeki Şiî Askeriye Camisi’nde Kaide ile bağlantılandırılan bombalı saldırıyla katliam düzenlenmesi, Sünnilere karşı adeta katliam dalgası kabarttı. Bu kez ABD karşıtı, Irak milliyetçisi Mehdi Ordusu da Sünnilere yönelik saldırılara katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler