Fetih Ordusu’na Rus darbesi

Rusya’nın Suriye’deki ilk hava saldırısının, ABD destekli muhalifleri hedef aldığı iddia edildi. İkinci saldırı İdlib’de Ankara’nın desteklediği, Nusra liderliğindeki Fetih Ordusu’nu vurdu.

Yayınlanma: 02.10.2015 - 00:24
Abone Ol google-news

Suriye’deki ilk dalga hava saldırılarını IŞİD’e değil de ABD ile müttefiklerinin desteklediği isyancılara düzenlediği iddia edilen Rusya, ikinci dalgada Fetih Ordusu’nu vurdu. Ankara ile Riyad’ın desteklediği, Kaide’nin Suriye kolu Nusra ile Kaide bağlantılı Ahrar uş Şam’ın liderlik ettiği Fetih Ordusu’nun tümüyle ele geçirdiği İdlib vilayetinde Cisr eş Şuğur, Cebel ez Zaviye, Maaret en Numan’daki üsler hedef alındı.

‘Terörist gruplar’

Lübnan’ın Meyadin kanalı, Rus uçaklarının Fetih Ordusu’na 30 hava saldırısı düzenlemekle kalmayıp IŞİD’in kalesi Rakka’yı da vurduğunu duyurdu. Rus Savunma Bakanlığı ise savaş uçaklarının 8 sorti yapıp 4 hedef vurduklarını açıklamakla yetindi. “İdlib’de terörist grupların karargâhları ve silah depoları, Maaret en Numan’da IŞİD kampının mühimmat deposunun vurulmasıyla binalar ve araçlar yok edildi. Hama merkezde sağlamlaştırılmış komuta merkezi, Humus‘ta patlayıcı yüklü arabalar üreten bir fabrika imha edildi” diyerek hedefleri sivil bölgelerin dışından seçtiklerini vurguladı.

‘Rus domuzları’

Fetih Ordusu’nun bir üyesi Twitter’dan “Rus domuzlarının” Cisr eş Şuğur’da bir camiyi yerle yeksan ettiğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov önce “Hedefin IŞİD olmadığına dair iddialar temelsizdir. ABD elindeki kanıtları sunsun” dedi, ardından “Nusra ve diğer terörist grupların da vurulmasında ABD ile göz göze bakıştıklarını” belirtti. Lavrov Özgür Suriye Ordusu’nu terörist görmediklerini ekledi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya’nın sadece IŞİD’i vurmadığını doğruladı: “Bu örgütler biliniyor. Hedefler Suriye hükümetiyle koordinasyon içinde belirleniyor.”

‘İran karada hazır’

Rusya Sovyetlerin 1979 Afgan işgalinden beri denizaşırı ilk askeri operasyonu Suriye’de yapıyor. Reuters de Lübnan’daki kaynaklarına dayanarak 10 gün önce yüzlerce ağır silahlı İran askerinin Suriye’ye geldiğini duyurdu. Buna göre Ruslar havadan, İran askerleri ve Hizbullah savaşçıları karadan, birlikte büyük bir operasyona hazırlanıyor. “Esad’ın isyancılara kaptırdığı bölgeyi almayı hedefliyorlar” denilerek İdlib’e işaret edildi.

Rusya’nın Lazkiye, Hama ve Humus’a 20 sorti düzenlediği ilk dalgayla ilgili sivillerin de öldürüldüğü iddiasını yalanlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin “Diğer ülkeler BM kararı ve Suriye yönetiminin onayı olmadan operasyon düzenliyor. Biz ise Şam’dan onay aldık” dedi. ABD ve Britanya medyası “Rusya Suriye savaşına girişini üç yıldızlı bir generalini Bağdat’taki ABD konsolosluğuna göndererek bildirmesinden 1 saat sonra saldırdı” diye yazdı. Putin ise “Rus-ABD savunma bakanlıkları ve istihbarat servislerinin irtibat halinde olduğunu ve sürekli etkin bir mekanizma kuracaklarını” söyledi.

Irak’ta da vurabilir

talep gelirse Irak’ta da IŞİD’i vurabilecekleri açıklamasına Irak Başbakanı Haydar İbadi “Henüz görüşmedik ama Putin’e inanıyorum. Rus Hava Kuvvetleri’nin hava operasyonlarına açığım” dedi. Rusya Irak, İran ve Suriye ile Bağdat’ta istihbarat ve koordinasyon merkezi kurmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler