Gazeteci: Neden bakanların yarısı kadın? Başbakan: Çünkü yıl 2015!

Kanada’nın yeni başbakanı Liberal Parti lideri Trude sözünü tutup kadın ve erkek sayısının eşit olduğu yeni kabineyle göreve başladı.

Yayınlanma: 06.11.2015 - 09:24
Abone Ol google-news

Kanada’da 19 Ekim’de yapılan seçimlerden tek başına iktidar olarak çıkan Liberal Parti’nin öncülüğündeki yeni hükümet, parti lideri Justin Trudeau’nun vaadettiği gibi ‘cinsiyet eşitlikçi’ bir kabineyle göreve başladı. Başkent Ottowa’da yapılan törene ilk kez halk da davet edildi. Kanada’nın 23’üncü başbakanı sıfatıyla yemin eden Trudeau ile çoğu 50 yaşın altındaki 15 kadın ve 15 erkekten oluşan kabine göreve başladı.

İlk Müslüman Bakan

Ayrıca Demokratik Kurumlardan Sorumlu Devlet Bakanlığı görevine getirilen Afgan asıllı Meryem  Monsef, Kanada’nın ilk Müslüman bakanı unvanını aldı. Hükümetin kadın-erkek eşitliğinin yanında iki  Aborjin ve 3 Hint asıllı bakanla etnik çeşitliliği de vurgulayan bir kabine tasarladığı değerlendirmesi  yapıldı.


Kanada Başbakanı ve ailesi törene belediye otobüsüyle geldi.

Trudeau, yeni kabinede Kanada’nın bütün renklerinin bulunduğu vurgusunu yaptı. ‘Neden kadın erkek eşitlikçi bir kabine tasarlamak istediniz’ sorusunu soran gazeteciye ise “Çünkü 2015 yılındayız”  cevabını verdi.

1968-84 arası başbakanlık yapan ve Kanada’da iki dilliliğin resmileşmesi, çok kültürlülüğün  benimsenmesinin mimarı olan Pierre Trudeau’nun oğlu olan Justin Trudeau’nun Kanada’da yeni bir Trudeaumania dalgası oluşturduğu değerlendirmeleri yapılıyor. Ancak Trudeau “Düşüncelerim  babamınkiler üzerine değil, kendi çocuklarım ve ülkedeki bütün çocuklar üzerine” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler