Avrupa ‘mini schengen’i tartışıyor

Paris saldırısı 26 ülkeli Schengen Bölgesi’nin sonunu getirecek bir tartışmayı başlattı. Hollanda kendisiyle birlikte Avusturya, Almanya, Belçika ve Lüksemburg arasında pasaportsuz seyahat bölgesi kurulmasını istiyor. Diğer ülkelere ise pasaport kontrolü yapılmasından yana.

Yayınlanma: 21.11.2015 - 07:08
Abone Ol google-news

Türkiye üzerinden Avrupa’ya Suriyeli sığınmacı akışını Paris’te IŞİD’in üstlendiği intihar saldırılarının takip etmesinin ardından AB’nin temel direklerinden olan serbest dolaşım yıkılıyor. Fransa’nın talebiyle acilen toplanan AB içişleri ve adalet bakanlarının toplantısından pasaportsuz dolaşılan Şengen Bölgesi’nin yıkılması anlamına gelebilecek “büyük değişiklik” kararı çıktı. Buna misilleme olarak, Hollanda öncülüğündeki bir grup ülke de diğerlerini dışlayan mini Schengen Bölgesi planı üzerinde çalışıyor.

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Paris saldırıları sonrası güvenliğin artırılması için yıl sonuna dek Şengen kurallarında büyük değişiklikler yapılacağını söyledi. Avrupa Komisyonu’nun kabul ettiği plan uyarınca, AB’nin tüm dış sınırlarında AB vatandaşı olsalar da seyahat yapan herkesin sistematik ve zorunlu kontrolden geçirilebileceğini söyleyen Cazeneuve, bunların veri, kimlik ve silah kontrolleri olacağını belirtti. Şengen üyesi ülkelerin dış sınırlarında da geçici olarak kontrollerin sıkılaştırılacağını duyuran Cazeneuve, terör tehdidi sürdükçe Fransa’nın AB ülkeleriyle sınırlarında kontrolleri devam ettireceğini açıkladı.

Almanya-Fransa karşı

Şengen Bölgesi’ne 28 AB üyesinden 22’sinin yanı sıra Norveç, İsviçre, İzlanda ve Liechtenstein da dahil. Hollanda, komşu Avrupa ülkeleriyle ayrı bir Şengen Bölgesi oluşturmak için müzakerelere başladı. Plana göre Avusturya, Almanya, Belçika, Lüksemburg ve Hollanda arasında pasaportsuz seyahat bölgesi kurulacak.

Fransa, İtalya ve Polonya gibi diğer Avrupa ülkeleriyle olan sınırlarda ise pasaport kontrolleri yapılacak. Bunun hayata geçmesi de Şengen Bölgesi’nin sonu anlamına gelir. Plana Alman- Fransız ittifakı karşı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler