Türkiye'ye tehdit: Vurmaya hazırız

Irak'ın Musul bölgesinde, IŞİD'e karşı ılımlı grupların ve peşmergelerin eğitimi için bulunan Türk birliğinde değişim yapıldı. Irak bu değişime sert tepki gösterdi. Türk askerleri, 'işgalci' olarak nitelendirildi, 'vurma' tehdidinde bulunuldu.

Yayınlanma: 05.12.2015 - 08:41
Abone Ol google-news

Irak'ta IŞİD'e karşı ılımlı grupların eğitilmesi amacıyla Musul bölgesindeki Türk birliklerinin değişimi dün gece kısa süreli heyecana neden oldu. Genelkurmay kaynakları, "Faaliyetin rutin olduğu ve olağanüstü bir şey olmadığı" bilgisini verirken, Bağdat yönetiminden peş peşe sert mesajlar geldi.

"VURURUZ" TEHDİDİ

Irak Parlamentosu Güvenlik Komisyonu Başkanı Hakim el-Zamili, askeri hareketliliği doğrulayarak, "Türk askeri işgalci" diye konuştu. Türkiye'nin Irak'ın egemenliğini hedef aldığını söyleyen Zamili, Irak Hava Kuvvetleri'ne bağlı savaş uçaklarının, Türk askerlerini vurmak için, Irak Başbakanı Haydar El-İbadi'den talimat beklediğini söyledi.

IRAK BAŞBAKANI: TÜRKİYE İZİN ALMADI, GERİ ÇEKİLİN

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, nöbet değişimi için Musul'un yakınlarına gelen Türk askeri birliğiyle ilgili, "Sayısı 1 Alay civarında olan Türk askeri birliğinin yanındaki tank ve silahlarla Irak güçlerini eğitme gerekçesiyle izin almadan ülke topraklarına girdiğini öğrendik ve Bu Irak'ın egemenliğine karşı riskli bir ihlaldir" dedi.

Basın ofisinden yapılan açıklamada İbadi, "Türkiye'den komşuluk ilişkisine saygı gösterip derhal Irak topraklarından çekilmesini talep ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

"ASKERLERİ ÇEKİN"

Irak Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamada, “Iraklı yetkililer, Türkiye’ye iyi komşuluk ilişkilerine saygı duyma ve Irak topraklarından çekilme çağrısında bulunuyor” denildi. Açıklamada, Türk askerleri için Iraklı yetkililerden onay alınmadığı öne sürülerek, durumun Irak egemenliğinin ihlali anlamına geldiği ifade edildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), iki yılı aşkın süredir Musul'un 32 kilometre kuzeyindeki Başika'da peşmerge güçleri ve diğer IŞİD karşıtı grupları eğiten komando birliği ve tank gücünde nöbet değişimi, Kuzey Irak yönetimi ile varılan bir mutabakatı ortaya çıkardı. Başika'ya Siirt 3. Komando Tugayı'ndan 400 komando gönderildi. Kampta daha önce 90 kadar komando bulunuyordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler