Irak Başbakanı'ndan NATO'ya Türkiye çağrısı

Irak hükümeti, Türk askerlerinin Musul'dan çekilmesi için NATO'ya çağrı yaptı.

Yayınlanma: 08.12.2015 - 19:31
Abone Ol google-news

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşen Irak Başbakanı Abadi, NATO'dan Türkiye'nin Irak'taki askerlerinin geri çekilmesi için "otoritesini kullanmasını" istedi.

El Abadi, Türkiye’ye askerleri çekmesi için tanıdığı 48 saatlik sürenin dolmasının ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le telefonda görüştü.

Reuters’ın haberine göre Abadi, NATO’dan ‘Türkiye’nin askerlerini derhal çekmesi için otoritesini kullanmasını‘ istedi. Bağdat’tan yapılan açıklamaya göre Stoltenberg de Irak’ın egemenlik haklarına saygı duyduğunu söyledi.

‘Personel sayısında düzenleme yapabiliriz’

Türk dışişleri bakanlığı ise Abadi’nin Stoltenberg’le görüşmesi öncesinde Irak ile Türkiye arasında sağlanacak mutabakata göre Başika’daki personel sayısında düzenleme yapılabileceğini açıkladı.

Türk personelin bugüne kadar 5 binden fazla Iraklı personele eğitim verildiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi: Irak’ın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunması konusunda büyük bir hassasiyete sahip olan ve tüm ülkelerden de aynı şekilde davranmasını bekleyen Türkiye’nin, bunu yıpratacak veya zayıflatacak bir adım atmasının düşünülmesi dahi kabul edilemez. Bu anlayışla dost ve kardeş Irak makamlarında ve kamuoyunda, abartılı haberler sonucunda oluşan hassasiyet nedeniyle Başika’ya kuvvet intikali tarafımızdan iki gün önce durdurulmuştur.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler