Suriye’de denklem karmaşıklaştı... Operasyon mu ateşkes mi?

Rusya ve ABD arasında Suriye’de ateşkes ilanı için ‘Hemen mi, 1 Mart’ta mı?’ pazarlığı sürerken bölge ülkelerinde operasyon tartışmaları yapılıyor. CNN, Suudi Arabistan’ın kurduğu İslam İttifakı’nın 150 bin askerle martta Türkiye üzerinden Suriye’ye kara harekâtı yapacağını ileri sürdü.

Yayınlanma: 11.02.2016 - 23:03
Abone Ol google-news

ABD öncülüğündeki koalisyonun Suriye’ye olası kara harekâtına katılmaya hazır olduğuna dair üst üste açıklamalar yapan Suudi Arabistan’ın Türkiye ile işbirliğine giderek Suriye’ye gireceğine dair haberlerin arkası kesilmiyor. Financial Times’ın Suudilerin bu yöndeki planlarını aktarmasının ardından CNN de Suudi Arabistan’ın martta Türkiye üzerinden Suriye’ye girmeyi planladığını iddia etti.

Kerry: Rusya ile savaşayım mı?

PYD: ABD’siz Fırat’ı geçmeyiz

CNN’in adı açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Suudi Arabistan’ın geçen yıl kurduğunu ve 34 ülkenin katıldığını iddia ettiği İslam İttifakı’ndan 150 bin asker martta kara harekâtına girişecek. Suudi, Mısır, Sudan, Ürdün, Fas, Kuveyt, BAE, Bahreyn, Katar ve Türkiye’den askerler Suriye’ye Türkiye üzerinden girecek.

150 bin askerle tatbikat

Böyle bir şeye ABD’nin izin vermeyeceği öngörüsü, girseler bile karşılarında Rusya ile Kürtleri bulacak olmaları gerçeğinden ötürü pek çok uzman bu senaryoyu gerçekçi bulmuyor. Ama Suudi Krallığı martta bazı gelişmeler olacağının sinyalini veriyor. Nitekim Suudi ordusunun Mısır, Ürdün, Pakistan, BAE, Sudan ve Yemen devrik hükümeti güçlerinin katılımıyla 150 bin askerle 18 gün sürecek askeri tatbikat düzenleyeceği medyaya yansıdı. Kuzey Şimşeği adlı tatbikatta 300 savaş uçağı, yüzlerce tank ve savaş gemilerinin de yer alacağı ileri sürüldü. Suudi Arabistan İslam İttifakı’nın mart ayı sonunda ilk zirvesine de ev sahipliği yapacak.

Son olarak dün gece Suudi devlet televizyonu, ordu sözcüsü General Ahmed Asiri’nin “Suriye’ye kara birliği göndermek teklifimiz, geri döndürülemez bir karar” dediğini duyurdu. Asiri “Koalisyonun karadan girmemizi kabul etmesini istiyoruz” diye ekledi. Suudi Savunma Bakanı ve Veliaht Prensi Salman bin Muhammed de Brüksel’deki NATO merkezini ziyaret ederek, ülkesinin IŞİD’le savaşa havanın yanı sıra karadan da katılması talebini gündeme getirdi. NATO kaynakları, Suudilerin kara opersyonu planıyla ilgili daha fazla bilgi edinmek istediklerini dile getirdi.

PYD Azez'i kuşattı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler