ABD'den Ankara patlaması sonrası Türkiye'ye: 'Sınır ötesine geçme'

Ankara'da 28 kişinin öldüğü hain saldırının failini kindileri tarafından belirlenemediği açıklaması yapan ABD, 'YPG'ye desteğe devam' edeceğini ilan etti. Açıklamayı gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ayrıca Türkiye'nin terörle mücadelesini kendi topraklarında yapması gerektiğini söyleyerek, "Sınır ötesine geçme" mesajı verdi.

Yayınlanma: 19.02.2016 - 09:55
Abone Ol google-news

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, YPG’ye desteklerinin süreceğini ilan etti.

Kirby, günlük basın brifinginde gazetecilerin konuya ilişkin sorularına cevap verdi.  Kirby, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu arayarak saldırıdan dolayı taziyelerini ilettiğini aktardı.

YPG OLDUĞUNA İNANMIYORUZ İMASI

Ankara'daki saldırının sorumlusu olarak YPG’nin gösterilmesinin kendileri adına “ucu açık bir soru” olduğunu kaydeden Kirby, “Öyle ya da böyle sorumluluk isnat edecek pozisyonda değilim” ifadesini kullandı.

TÜRKİYE'YE SINIR ÖTESİNE GEÇME MESAJI

Türkiye’nin dünyadaki diğer ülkeler gibi teröre karşı kendini savunma hakkı olduğunu belirten Kirby, “Saldırıdan sorumlu olduğunu söyledikleri kişilerin üstlerine gitmeleri gerektiğini düşünüyor musunuz?” şeklinde bir soru üzerine, Türkiye'nin bunu kendi topraklarında yapması gerektiğini savundu. 

Kirby, “Kendi topraklarında kendilerini terör saldırılarından koruma hakkına sahipler” dedi.

YPG'YE DESTEĞİMİZ SÜRECEK

Kirby YPG'ye desteklerinin süreceğini de şu sözlerle ilan etti;

- “Suriye’de IŞİD ile mücadele eden en güçlü savaşçıların Kürtler olduğundan şüphe yok. Geçmişte IŞİD’e karşı operasyonları esnasında koalisyon tarafından havadan desteklendiler. IŞİD’e karşı mücadele devam ettiği sürece bu koalisyon desteği sürecek”.

TÜRKİYE'YE KARŞI HASMANE TUTUM DEĞİL

Kirby'nin bu açıklamalarından sonra benzer mesajlar diğer sözcü Mark Toner'dan da geldi. Sözcü Mark Toner, Türkiye ile yaşanan PYD/ YPG krizine ilişkin şunları söyledi:

-“Bu Türkiye’ye karşı hasmane bir tutum değildir. Sadece bizim PYD’nin rolü ve PKK ile bağına ilişkin farklı görüşlerimiz var, ki PKK bir terör örgütüdür ve Türkiye’nin PKK ile mücadelesini destekliyoruz.”

HALEP ÇEVRESİNE SALDIRAN YPG DESTEKLEDİĞİMİZ YPG DEĞİL

YPG’nin Suriye’nin Azez İlçesi çevresinde yaptığı saldırılara ilişkin soruları yanıtlayan Mark Toner, “Suriye’de YPG’nin farklı bölümleri var ve bizim desteklediğimiz YPG grupları aslında bunlar değil. Açıkçası hepsi aynı örgütün bölümleri, fakat desteklediğimiz Halep civarında toprak ele geçirmeye çalışanlar değil. Bizim hava saldırılarıyla desteklediğimiz gruplar, çeşitli biçimlerde Suriye’nin kuzeyinde DAEŞ’e karşı etkili bir biçimde savaşıyor” dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler