BM'den Rojava için 'federalizm' seçeneği

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, “Suriye’de federal devlet seçeneği müzakerelerde ele alınabilir” dedi.

Yayınlanma: 12.03.2016 - 09:26
Abone Ol google-news

Al Jazeera’ye konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre bildirgesinin Suriye müzakerelerinde "kutsal kitap" niteliğinde olduğunu söyledi.

BM yetkilisi, Suriye’de çözüm şanslarının hiç olmadığı kadar yüksek olduğunu savundu.

Mistura, "Suriyeliler ülkenin bölünmesine karşı ancak federal devlet seçeneği müzakerelerde ele alınabilir" ifadesini kullandı.

Kerry’nin çıkışı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ateşkes ve Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye için siyasi geçişi öngören sürecinin de başarısızlıkla sonuçlanması halinde, ABD'nin, Suriye'nin parçalara bölünmesini de içeren daha agresif bir tutum takınabileceğini söylemişti.

Kerry, "Eğer Ruslar ve İranlılar Suriye barış sürecinin gerçekleşmesi konusunda ciddi değillerse, o zaman daha çok fikir ayrılığına sebebiyet verebilecek ve meseleyi daha da alevli bir halde biçimlendirebilecek B planına geçmemiz gerekir” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Lavrov: B planı olmayacak

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Amerikalı meslektaşı Kerry'nin Suriye için “B Planı”ndan sözederek, "Zaman geçtikçe Suriye’yi bütün olarak tutmanın zorlaşacağını" belirtmesini, "Bir B planı yok ve de olmayacak” sözleriyle karşılamıştı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riyabkov ise, Lavrov’un açıklamnasından birkaç gün sonra, 29 Şubat’ta başkent Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, çatışmaların beşinci yılına giren Suriye ile ilgili "Suriye federal devlet olabilir" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ise, ateşkes konusunda, “Rejim ve destekçilerinin anlaşmaya uymaması durumunda ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de dediği gibi bir B planımız var ve bunun üzerinde yoğunlaşacağız” demişti.

Şam: Haberdar değiliz

Suriye rejimi, Kerry’nin açıkladığı Suriye’ye ilişkin bir B Planı’ndan haberdar olmadığını açıklamıştı.

Beşar Esad’ın danışmanı Buseyna Şaban böyle bir planın Suriye halkına hizmet etmeyeceğini söylemişti.

PYD ve ENKS ne diyor?

Suriye’nin bölünmesi halinde Lazkiye ve çevresini oluşturan Nusayriler, Rojava’da Kürtler ve ülkenin kalan kısmında ise Sünni Araplar statüye kavuşacak.

Rojava’yı yöneten Demokratik Birlik Partisi (PYD), “Demokratik Suriye”, Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ise federasyon talep ediyor.

PYD’yi de içeren TEV – DEM’in, son zamanlarda federasyonu telaffuz etmeye başladığı ifade ediliyor.

Cenevre’de Suriye görüşmeleri 9 Mart’ta başlayacak. (Kaynak: Rudaw)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler